OM wil Michael P. veroordelen voor moord, eist 28 jaar cel met tbs

P. is in eerste aanleg veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag, dus zonder voorbedachten rade. Fabers familie wil dat hij nooit meer vrijkomt.

De advocaten van Michael P., Niels Dorrestein (l) en Sander de Korte (r) arriveren bij het gerechtshof in Arnhem.
De advocaten van Michael P., Niels Dorrestein (l) en Sander de Korte (r) arriveren bij het gerechtshof in Arnhem. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het Openbaar Ministerie wil dat Michael P. veroordeeld wordt voor moord. Justitie eiste dinsdag in hoger beroep 28 jaar cel met tbs en dwangverpleging tegen de man die terechtstaat voor de verkrachting en het ombrengen van Anne Faber in 2017. In eerste aanleg werd P. veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag, dus zonder voorbedachten rade.

Advocaat-generaal Jan-Willem Grimbergen, die het OM bij het gerechtshof vertegenwoordigt, stelt dat P. „moorddadige plannen” had. Dit blijkt volgens hem onder meer uit het feit dat P. tiewraps en een mes bij zich droeg op de dag van Fabers dood. Ook zou hij er alles aan hebben gedaan om dna-sporen te verwijderen van haar lichaam.

In het hoger beroep dat Michael P. heeft aangetekend tegen zijn eerdere veroordeling, kwamen deze dinsdag de familieleden van Anne Faber aan het woord. De ouders van Faber en haar broer vinden dat P. nooit meer vrij mag komen, omdat zij niet geloven dat hij ooit géén gevaar zal vormen voor zijn omgeving. Overigens kan P. ook tot een levenslange celstraf worden veroordeeld als hij (opnieuw) schuldig wordt bevonden aan gekwalificeerde doodslag - het doden van iemand om een eerdere misdrijf zoals verkrachting te verdoezelen.

Lees ook de voorpublicatie uit het boek dat Hans Faber schreef over de dertien dagen dat zijn nichtje vermist was.

Vriend noemt hoger beroep „ondraaglijk”

De vriend van Anne Faber noemde de rechtszaak eerder op de dag „ondraaglijk”. Hij vindt het „extreem belastend en oninvoelbaar” dat P., die vorig jaar werd veroordeeld voor de verkrachting en het doden van zijn vriendin, een hoger beroep heeft aangetekend tegen zijn veroordeling. Advocaat Sébas Diekstra sprak namens Fabers vriend dinsdag op de eerste zittingsdag in het hoger beroep tegen Michael P.

Fabers vriend spreekt van „een jaar extra in een psycho-emotionele gijzeling” door het hoger beroep. Omdat hij uit de media wil blijven en het niet kon opbrengen zelf het woord te voeren, sprak Diekstra. Fabers vriend werd na haar vermissing dagenlang verhoord, en kon daardoor niet helpen zoeken naar zijn vriendin. Ze verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in de buurt van de kliniek waar P. destijds verbleef. Het lichaam van Anne Faber werd na een wekenlange zoektocht gevonden in een bos in Zeewolde. P. had de politie verteld waar hij haar lichaam had begraven.

‘P. zal zelfmoord plegen bij lange straf’

Ook P. zelf kwam dinsdag aan het woord. Hij zei zelfmoord te willen plegen als zijn straf van 28 jaar met tbs onveranderd blijft. Volgens zijn eigen berekening zou P. op zijn vroegst op 67-jarige leeftijd weer op vrije voeten komen. In zijn ogen is 18 tot 20 jaar cel een redelijke straf. Tbs vindt hij wel belangrijk, „voor de samenleving en voor mezelf”.

Tijdens de slachtofferverklaringen van de nabestaanden was P. op hun verzoek niet in de ruimte aanwezig, hij hoorde hun woorden aan vanuit een andere zaal. Naderhand zei P. de verklaringen „enorm confronterend en pijnlijk” te vinden.

Lees ook: Nu banger? Een vrouw is altijd alert

P. werd vorig jaar veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. Hij ging daar tegen in beroep, omdat hij door de politie na zijn arrestatie zou zijn mishandeld. Daar eist P. strafvermindering voor. De rechtbank zag daar niets in, al werd wel geconcludeerd dat de politie P. onjuist bejegende. De politie pakte hem hard aan en wees hem niet op zijn zwijgrecht. De advocaat-generaal vindt dat wat P. is aangedaan, in het niet valt bij wat er is gebeurd met Faber en ziet geen reden voor strafvermindering.