Vestia Erik Staal betaalt 2,4 miljoen euro terug

Oud-bestuurder Erik Staal van woningcorporatie Vestia betaalt 2,4 miljoen euro terug aan een stichting voor sociale woningbouw in Zuid Afrika. Het gaat om geld dat Staal als enig bestuurder van de Housing Association South Africa (HASA) in eigen zak had gestoken, bevestigt advocaat Willem van Nielen, de tijdelijke bestuurder.

Staal raakte in opspraak toen Vestia in 2012 failliet dreigde te gaan door miljardenspeculatie met derivaten (renteverzekeringen). Zijn pensioenuitkering van 3,5 miljoen euro bruto en zijn villa op Bonaire leidden tot maatschappelijke en politieke ophef. Staal was sinds 2000 ook enig bestuurder van HASA. Deze stichting moest sociale woningbouw in Zuid-Afrika bevorderen met geld van diverse Nederlandse gemeenten en woningcorporaties.

Na Staals vertrek bij Vestia in 2012 stuitte justitie op verdachte betalingen van hem bij HASA. Staal werd later, in april 2017, gearresteerd op verdenking van verduistering van 1,2 miljoen euro van HASA, witwassen en valsheid in geschrifte. Het is onbekend wanneer de inhoudelijke behandeling van deze strafzaak begint. HASA heeft nu een schikking met Staal getroffen over terugbetaling van 2.412.907 euro inclusief rente. Het is een compensatie voor transacties van Staal tussen 2001 en 2017, aldus een persbericht van HASA. Het grootste deel van de 2,4 miljoen euro heeft Staal al terugbetaald, aldus Van Nielen. Staal heeft onlangs zijn villa op Bonaire voor bijna 2,3 miljoen euro verkocht, meldde Nieuwsuur. Justitie maakte eerder bekend dat er „concrete aanwijzingen” zijn dat Staal geld van HASA heeft gebruikt om met Vestia te schikken. (NRC)