Wiebes vreest voor ‘duivels dilemma’ in Groningen

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert dit „gasjaar” niet meer dan 12 miljard kubieke meter gas te winnen.

Actievoerders van Code Rood verzamelen zich voorafgaand aan een blokkade van het gebouw van de Gasunie. Aanleiding is de recente beving in Westerwijtwerd.
Actievoerders van Code Rood verzamelen zich voorafgaand aan een blokkade van het gebouw van de Gasunie. Aanleiding is de recente beving in Westerwijtwerd. Foto Anjo de Haan/ANP

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) vreest voor een „duivels dilemma” aangaande de gaswinning in Groningen. Enerzijds zegt de minister de veiligheid van de Groningers in bescherming te willen nemen, maar de leveringszekerheid van gas in de rest van het land mag niet in gevaar komen. Dat meldt persbureau ANP.

Hiermee reageert Wiebes op het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat dinsdag een advies heeft uitgebracht waarin het onder meer adviseert dit „gasjaar” niet meer dan 12 miljard kubieke meter gas te winnen. Wiebes vreest dat de leveringszekerheid hiermee in het geding komt. Jaarlijks wordt er zo’n twintig miljard kubieke meter aardgas gewonnen.

Het SodM heeft het ministerie van Economische Zaken ook aangeraden de versterkingsoperatie in Groningse gasbevingsgebied als crisis aan te pakken. Een ruim mandaat en meer bevoegdheden is volgens het SodM nodig om de veiligheid van de Groningers te waarborgen. Wiebes zou het hiermee eens zijn.

Lees ook: Stress en somberheid door bevingschade in Groningen

Eén loket

De toezichthouder wil verder dat er zo snel mogelijk één loket komt waaronder het schadeherstel en de versterkingsoperatie vallen. Na de beving van afgelopen week werden tot nu toe tweeduizend nieuwe schademeldingen gedaan, die bovenop de 15.000 nog niet afgehandelde schademeldingen komen. Dat proces verloopt traag. Het is onduidelijk of het ministerie hier budget voor vrij wil maken.

Ook moet de versterking van huizen – waarbij mogelijk duizenden huizen zodanig versterkt worden dat mensen bij een zware beving binnen enkele seconden levend hun huis kunnen verlaten – onder dat ene loket vallen. Sinds de gasbeving in Zeerijp, een jaar geleden, is de Nationaal Coördinator Groninger (NCG) verantwoordelijk voor de versterkingsoperatie.

Volgens het SodM zal de „maatschappelijke ontwrichting” blijven toenemen als de schade-afhandeling en versterkingsoperatie niet veranderen. Zo’n tienduizend Groningers geven aan last te hebben van stressklachten als gevolg van de bevingen. De kans op zwaardere bevingen met een „forse economische impact” en de „groeiende sociale gevolgen” daarvan houden voorlopig aan, verwacht het SodM.

Op korte termijn wil het SodM dat de NCG meer bevoegdheden en meer budget krijgt om de versterkingsaanpak te versnellen. Ook zou meteen moeten worden begonnen aan de versterking van zo’n driehonderd huizen, zonder dat er gewacht wordt op een herbeoordeling.

De toezichthouder geeft haar advies naar aanleiding van de gasbeving in Westerwijtwerd afgelopen week. Toen trof een beving met een kracht van 3,4 de provincie, wat de op een na zwaarste is van de afgelopen jaren.