‘Spaanse voetballers opgepakt vanwege matchfixingschandaal’

Voetbal

In Spanje zijn dinsdagochtend meerdere personen opgepakt in verband met een groot matchfixingschandaal. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. Het gaat om voetballers die op het hoogste niveau en in de tweede divisie hebben gespeeld, onder wie oud-speler van Real Madrid en voormalig international Raúl Bravo.

Het is onduidelijk hoe groot het netwerk achter de illegale praktijken precies is en hoeveel geld ermee gemoeid is. Bravo zou de criminele organisatie hebben aangestuurd. Ook Borja Fernández en Carlos Aranda, beiden oud-spelers uit de Primera División, zouden betrokken zijn, evenals voorzitter Agustin Lasaosa van SD Huesca, een club die dit seizoen degradeerde naar de tweede divisie.

Het netwerk zou door de politie worden verdacht van corruptie en witwassen. Bij het kantoor van Huesca werden dinsdagochtend invallen gedaan, maar de Spaanse politie kon de door El Pais gemelde arrestaties nog niet bevestigen.

De corruptie zou in mei vorig jaar hebben plaatsgevonden tijdens ten minste drie wedstrijden in de Primera División, meldt de BBC. De Spaanse politie zou de matchfixing via een andere, naar verluidt grotere, witwaszaak op het spoor zijn gekomen.

Het is niet voor het eerst dat Spaanse media spreken van corruptie in de sport. In januari dit jaar werden 83 arrestaties verricht. Onder meer 28 Spaanse professionele tennissers werden toen op verdenking van wedstrijdmanipulatie opgepakt. (NRC)