Ronde van Italië Op de Mortirolo valt Nibali aan, zakt Roglic weg en houden Carapaz en Mollema stand

Vincenzo Nibali in etappe 16.
Vincenzo Nibali in etappe 16. Foto Luk Benies/AFP

‘Vai vai Vincenzo’ klonk het op de flanken van de Passo del Mortirolo, waar het weldra met bakken uit de hemel zou komen, en waar het decor steeds naargeestiger werd, met mist, donkerte, koude. De tifosi was het een zorg, zij hadden heel goed gezien dat hun held zelve op zijn pedalen was gaan staan en niet voor het eerst in zijn rijke loopbaan met het mes tussen de tanden ten aanval trok, zijn belagers in vertwijfeling achterlatend. Vincenzo Nibali (34) moest nog negen kilometer aan tien procent omhoog fietsen maar sprong er en danseuse vandoor op het moment dat de rest kraakte. De Giro is in de beruchte derde week aangekomen, geen wielrenner minus een handvol is nog zijn oude ik, daarvan het zuiverste voorbeeld in de persoon van Primoz Roglic, de Sloveen in Nederlandse dienst bij Jumbo-Visma. Toen Nibali wegreed had hij geen antwoord, hetgeen zich al aandiende op zondag. Roglic verloor dinsdag bijna anderhalve minuut en zakte naar de derde plaats. Nibali staat nu tweede, op 1.47 minuut van Richard Carapaz uit Colombia, van wie hij niet verlost raakte. Dat duo gaat tot en met zondag strijden om het roze. Bauke Mollema? Die was weer eens taai en klom naar plaats vijf. Zijn ploegmakker Giulio Ciccone won de koninginnenrit van deze Giro.