RKC en Sparta weer in eredivisie, De Graafschap degradeert

De ploeg van trainer Fred Grim versloeg Go Ahead Eagles met 5-4. Sparta was met 2-0 te sterk voor De Graafschap, en keert na een jaar weer terug in de eredivisie.

RKC Waalwijk won met 5-4 van Go Ahead Eagles.
RKC Waalwijk won met 5-4 van Go Ahead Eagles. Foto ANP/VI Images

Sparta Rotterdam keert na een jaar terug in de eredivisie. De formatie van coach Henk Fraser had aan een zege bij De Graafschap (0-2) voldoende om in de play-offs promotie af te dwingen. Op eigen veld had Sparta verloren, 1-2.

De nummer twee van de reguliere competitie dwong de beslissing in de slotfase af. Halil Dervisoglu scoorde na 74 minuten. In de 83e minuut kwam de noodzakelijke tweede treffer op naam van Adil Auassar.

Vijf jaar

RKC Waalwijk keert na een absentie van vijf jaar terug in de eredivisie. De Brabanders verzekerden zich dinsdag in Deventer op sensationele wijze van promotie naar het hoogste niveau. De ploeg van trainer Fred Grim versloeg Go Ahead Eagles met 5-4. Het eerste duel afgelopen zaterdag in Waalwijk was nog zonder doelpunten geëindigd.

De beslissende gelijkmaker van RKC viel in de vijfde minuut van de extra tijd en kwam op naam van Stijn Spierings (4-4). Daarna benutte Mario Bilate ook nog een strafschop en waarmee hij de 4-5 maakte.

Lees ook: Voetballen met als inzet een hoge of lage begroting

Voor RKC is het de vierde promotie naar de eredivisie. Eerder deden de Waalwijkers in 1988, 2009 en 2011 een stapje omhoog. Eerder in de nacompetitie was RKC, dat als achtste eindigde in de reguliere competitie, te sterk voor NEC en daarna ook voor eredivisionist Excelsior. De Eagles degradeerden in 2017 naar de eerste divisie. De vijfde promotie voor de club uit Overijssel zat er net niet in. (ANP)