Nederlaag Coop in slag om supermarkt in Serooskerke

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal civiel recht.

Foto Robin Utrecht

De tijd dringt, de deadline nadert. Vorig jaar nam Coop vier EMTÉ-supermarkten over van de Sligro met de bedoeling ze voort te zetten als Coop-supermarkten. Maar franchisenemer André van der Hoofd in Serooskerke voelt daar niets voor. Hij wil naar concurrent PLUS. Coop en hij belanden in een bodemprocedure. Hangende deze zaak beëindigt Coop de franchiseovereenkomst met Van der Hoofd en laat zij weten de EMTÉ-formule op 1 juni te staken. In kort geding voor de rechtbank Den Bosch eist Coop overdracht van het filiaal en een verbod er een concurrerende formule te beginnen zolang de bodemprocedure loopt.

In de kern draait het geding om de vraag of Coop de franchiseovereenkomst eenzijdig mag wijzigen en wat de ‘overgangsregeling’ behelst die de EMTÉ-franchisenemers bedongen. Volgens Coop houdt deze in dat zij aan Van der Hoofd de Coop-formule kan voorschrijven. Slikken of stikken dus. Van der Hoofd stelt juist dat de overgangsregeling hem enige keuzevrijheid biedt.

De kortgedingrechter stelde de winkelhouder vorige week in het gelijk. Hij haalde de overgangsregeling aan, waarin staat dat „iedere Ondernemer vrij is om te bepalen of, en zo ja, onder welke voorwaarden hij bereid is over te gaan naar Coop”. Het is volgens hem nog maar de vraag of Coop bevoegd was de franchiseovereenkomst te beëindigen. Daarover beslist de bodemrechter later. Het belang van Van der Hoofd om de uitkomst daarvan af te kunnen wachten weegt zwaarder dan het belang van Coop om de supermarkt nu al onder eigen vlag te kunnen voortzetten, aldus de kortgedingrechter. De kruidenier laat desgevraagd weten na 1 juni verder te gaan als ‘Supermarkt Van der Hoofd’ en dat PLUS voor de bevoorrading zorgt.

Uitspraak: ECLI:NL:RBOBR:2019:2968