Met een nieuwe app kunnen slachtoffers de politie helpen

Opsporing Er komt een experiment met een app waarmee slachtoffers van diefstal zelf onderzoek kunnen doen. De politie begeleidt ze daarbij.

De politie gaat vanaf zaterdag experimenteren met een app waarmee slachtoffers van diefstal kunnen meewerken aan het oplossen van het misdrijf. Het experiment wordt in vijf steden uitgevoerd, met 120 mensen die aangifte hebben gedaan van diefstal.

In de app kan het slachtoffer een dossier van getuigenverklaringen en foto’s aanleggen. Er staan ook tips in, van wat een slachtoffer wel en vooral ook niet moet doen.

„We proberen het risico op eigenrichting te ondervangen”, zegt Arnout de Vries. Hij is specialist sociale media en burgerparticipatie bij onderzoeksinstituut TNO, dat de app samen met de politie heeft ontwikkeld. „Er zijn al veel burgers die zelf onderzoek doen, maar zonder enige begeleiding en waarschuwing”, zegt De Vries.

Een inbreker in een gele jas

Vaak vragen mensen na een inbraak al meteen aan de buren of die iets bijzonders hebben gezien. Met de app kunnen ze die informatie op een bruikbare manier registreren. Maar slachtoffers wordt afgeraden zich tot één scenario te beperken. De Vries: „Als een buur een persoon met een gele jas in de buurt heeft gezien, kan zomaar de jacht op de gele jas worden geopend.”

Burgers kunnen zelf op marktplaats.nl op zoek gaan naar hun gestolen fiets. Maar de politie moet erbij zijn als ze de fiets gaan ophalen. „Je hebt dan al bijna een heterdaadsituatie. Dat zou de politie werk kunnen schelen bij opsporing.”

Het komt wel voor dat burgers de zaak zelf al grotendeels rond hebben, maar dat de politie toch niets doet. De Vries: „Dat kan ik bevestigen, helaas. Maar als je zelf een afspraak met de verdachte maakt, zijn er veel risico’s.” Dat was het geval met een vader uit Helmond. Hij mishandelde een man nadat die zich online had voorgedaan als 17-jarige, met de bedoeling zijn dochter te verleiden. Tegen de politie had deze zogenoemde ‘wraakvader’ al gezegd dat hij naar de verleider op zoek was. De vader kreeg van de rechtbank vier en een half jaar gevangenisstraf voor mishandeling.

Dossier opstellen

Als het experiment met de app slaagt, kunnen slachtoffers van misdrijven de app al downloaden nog voordat ze aangifte doen. Lotte Houwing van Bits of Freedom, de organisatie voor internetvrijheid, waardeert de begrenzing van de nieuwe politie-app. Houwing: „De app is bedoeld ter ondersteuning van het slachtoffer, zodat die op een goede manier aangifte kan doen. De app loodst het slachtoffer door het proces van het opstellen van een dossier heen, zodat de informatie zo concreet mogelijk wordt.”

Houwing werd door de politie uitgenodigd voor een presentatie. „Ik was best wel sceptisch, omdat ik het idee had dat de politie de burger op pad zou sturen om opsporingswerk te doen”, zegt ze. Maar dat lijkt volgens haar vooralsnog niet het geval. „Mensen worden niet gemotiveerd om meer werk te doen dan nodig is.”

Ook wordt gekeken of er een app kan worden ontwikkeld voor slachtoffers van stalking. Zij kunnen daarin een logboek aanleggen van incidenten. Ook deze informatie zou in de toekomst met een online aangifte kunnen worden meegezonden.

Het experiment wordt uitgevoerd in de politieregio’s Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Rotterdam.