In beeld

Lege stations, gestrande toeristen en fietsen waar dat normaal niet mag

Het personeel van openbaarvervoersbedrijven in Nederland staakt deze dinsdag. Dat leidt tot lege stations, perrons en bushokjes, van Den Haag tot Drachten. Rond Schiphol is het druk op de weg, in Amsterdam mogen fietsers door de IJtunnel.
Door een eerdere gerechtelijke uitspraak deze week rijden er dinsdag vier treinen per uur naar Schiphol vanaf Amsterdam Centraal. Normaal rijden er vanuit heel Nederland 25 treinen per uur naar de luchthaven.
Foto Remko de Waal/ANP
Handhavers op Amsterdam Centraal hadden in de ochtendspits meer optimistische reizigers en toeristen verwacht. Dat bleek mee te vallen. Flixbus had het dinsdag wel druk met internationale en binnenlandse boekingen. De busmaatschappij ving onder meer toeristen op die niet met de internationale trein konden.
Foto Remko de Waal/ANP
Het busstation van Amsterdam Centraal blijft vandaag leeg. Rondom Schiphol reden wel enkele bussen van Connexxion. De vervoerder is dinsdag ook actief in Zeeland. Op de Veluwe en rondom Utrecht ging ongeveer de helft van de busritten dinsdag door.
Foto Remko de Waal/ANP
Gestrande reizigers op station Schiphol. Door de 24-uursstaking werden dinsdag ongeveer tachtig vluchten geannuleerd. Veel passagiers mochten hun vlucht gratis omboeken.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Er rijden slechts enkele treinen van en naar Schiphol. Het autoverkeer naar de luchthaven stond dinsdag vast op de snelwegen A9 en A4. Passagiers die de luchthaven weten te bereiken, worden bij de bagagebanden extra geïnformeerd door personeel.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Op Schiphol was dinsdag veel vraag naar taxi’s. De situatie rond de luchthaven was rond het middaguur beheersbaar, maar vooralsnog wordt voor de rest van de dag aangeraden om alleen naar Schiphol te komen wanneer dat absoluut noodzakelijk is: “Het blijft een uitzonderlijke reisdag.”
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Drukte op de aanrijroute naar Schiphol. Via matrixborden boven de weg worden reizigers gewaarschuwd: bij uitstappen riskeer je een boete van 240 euro.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Ook de veerponten die de noordkant van Amsterdam met de rest van de stad verbinden, varen de hele dag niet. Daardoor kan het fietsverkeer niet met de pontjes over. Fietsen door de IJtunnel is het alternatief.
Foto Remko de Waal/ANP
Bij hoge uitzondering werd de IJtunnel van Amsterdam Noord naar het centrum van de stad dinsdag opengesteld voor fietsers. Daar maakten veel mensen gebruik van: bij de ingang aan beide kanten was het vanmorgen erg druk.
Foto Remko de Waal/ANP
Fietsers passeren de IJtunnel in Amsterdam. De steile afdaling en klim waren voor veel fietsers wel een uitdaging. De tunnel is bijna 1,7 kilometer lang en ligt ongeveer 20 meter beneden NAP.
Foto Remko de Waal/ANP
Lege perrons op Den Haag Centraal. Ondanks de staking reden toch enkele treinen die ingezet worden voor zogenoemde ‘roestrijritten’. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan met roest op het spoor, moet er minimaal eens per 24 uur over het spoor gereden worden. De NS heeft afspraken met de vakbonden gemaakt over zulke ritten. Aan boord zit alleen een machinist.
Foto Bart Maat/ANP
Normaal gesproken is het op Den Haag Centraal druk met ambtenaren. De winkeltjes op het station zijn vandaag wel open, maar trokken vanmorgen maar weinig klanten.
Foto Bart Maat/ANP
Vanwege de staking ontstond er grote drukte op de parkeerterreinen en -garages bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Verkeersregelaars zijn ingeschakeld om rondom de parkeerdekken iedereen de juiste richting in te sturen. Veel patiënten van het specialistisch ziekenhuis zegden hun afspraak voor vandaag af.
Foto Rob van Dullemen
Vrijwel leeg busstation in Drachten. In de provincie Friesland rijden vandaag drie buslijnen, de provincie maakte daarover afspraken met de vakbonden om de Waddeneilanden bereikbaar te houden.
Foto Reyer Boxem