Kliniek moet beelden Thijs H. delen met justitie, H. ontkent moorden

Ggz-instelling Mondriaan wilde de beelden van H. aanvankelijk niet vrijgeven, vanwege het medisch beroepsgeheim, maar legde later neer bij de beslissing van de rechter-commissaris.

Een stille tocht in Den Haag op 18 mei voor de vrouw die twee weken daarvoor gedood werd. Volgens justitie was Thijs H. de dader.
Een stille tocht in Den Haag op 18 mei voor de vrouw die twee weken daarvoor gedood werd. Volgens justitie was Thijs H. de dader. Foto Koen van Weel/ANP

Ggz-instelling Mondriaan in Maastricht moet justitie videobeelden geven van Thijs H., die verdacht wordt van het schijnbaar willekeurig doden van drie wandelaars. Het materiaal is onmisbaar voor het onderzoek, heeft de rechter-commissaris dinsdag geoordeeld.

De Mondriaankliniek wilde de beelden in eerste instantie niet delen, omdat dat in strijd zou zijn met het medisch beroepsgeheim. Dinsdagmiddag liet de instelling echter weten zich bij de beslissing neer te leggen: „Aan de beslissing van de rechter-commissaris ligt een uitgebreide en goed te volgen motivering ten grondslag.” De rechter heeft volgens de kliniek aannemelijk gemaakt dat „het maatschappelijke belang van waarheidsvinding het belang van het beroepsgeheim van Mondriaan overstijgt”.

Zijn eerste slachtoffer zou H. (27) op 4 mei hebben omgebracht in Den Haag, de andere twee drie dagen later op de Brunssummerheide in Limburg. De slachtoffers waren alle drie hun hond aan het uitlaten en zouden door messteken om het leven zijn gekomen. H. kon snel worden aangehouden en zit vast. Hij ontkent betrokken te zijn bij de misdrijven.

De beelden kunnen mogelijk uitwijzen of H. zich na het incident op de Brunssummerheide inderdaad in bebloede kleren bij de kliniek heeft gemeld. Volgens de geneesheer-directeur van de ggz-instelling was dat het geval. H. zou ook hebben verteld dat hij over de heide had gezworven. Het videomateriaal kan ook laten zien welke spullen hij bij zich had toen hij aankwam in de kliniek.

Kleding gewassen

Volgens de rechter-commissaris moet Mondriaan de beelden afstaan, omdat er „geen andere manier bestaat” om de informatie over H.’s kleding te bemachtigen. Op het moment van zijn arrestatie waren zijn kleren namelijk gewassen.

Lees ook: Thijs H. bezocht ggz Maastricht

Uit het onderzoek is tot nu toe gebleken dat H. de Mondriaan-kliniek snel weer verliet nadat hij daar op de middag van het dodelijke incident in Limburg was aangekomen. Hij stapelde wat stoelen op elkaar en klom zo over de buitenmuur. Vlak voor middernacht brachten zijn ouders hem terug. De volgende morgen, op 8 mei, bleek dat hij opnieuw was verdwenen. De ggz-instelling, die al eerder onraad had geroken maar toen met het oog op het beroepsgeheim geen alarm had geslagen, waarschuwde daarna justitie.

H. moet nog zeker negentig dagen in de cel blijven en zal onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum. Formeel wordt hij verdacht van drievoudige moord of doodslag.