Geen zetel

Belgische Libanees Abou Jahjah stopt als politicus-activist

De Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah zegt te stoppen als politicus en activist, nu zijn partij geen zetel in het Brusselse parlement behaalde. Dit meldt het Vlaamse blad Knack. „Voor mij is het mijn laatste politieke campagne geweest. Ik heb twintig jaar lang een strijd gevoerd op vlak van burgerrechten en gelijkheid, ik heb mijn steentje kunnen bijdragen”, reageert hij tegenover Knack. Bij de Belgische verkiezingen kwam het uiterst rechtse Vlaams Belang zondag als winnaar uit de bus. Abou Jahjah kwam eerder in opspraak. In 2016 ontstond ophef toen bekend werd dat hij een boek zou uitbrengen bij De Bezige Bij. Enkele schrijvers die waren aangesloten bij de uitgeverij noemden Abou Jahjahs politieke ideeën „antisemitisch”. Tommy Wieringa, Jessica Durlacher en Leon de Winter stapten op. (NRC)