Erik Staal moet 2,4 miljoen euro betalen aan stichting Zuid-Afrika

Housing Association South Africa De oud-topman van de grootste woningcorporatie van Nederland stak geld van een stichting voor sociale woningbouw in Zuid-Afrika in eigen zak.

Staal raakte in opspraak toen Vestia in 2012 failliet dreigde te gaan. Later verscheen hij voor de parlementaire enquêtecommissie die schandalen in de sociale huisvesting onderzocht.
Staal raakte in opspraak toen Vestia in 2012 failliet dreigde te gaan. Later verscheen hij voor de parlementaire enquêtecommissie die schandalen in de sociale huisvesting onderzocht. Foto Bart Maat/ ANP

Oud-bestuurder Erik Staal van woningcorporatie Vestia betaalt 2,4 miljoen euro terug aan een stichting voor sociale woningbouw in Zuid-Afrika. Het gaat om geld dat Staal als enig bestuurder van de Housing Association South Africa (HASA) in eigen zak had gestoken, bevestigt advocaat Willem van Nielen, de tijdelijke bestuurder van de stichting.

Staal raakte in opspraak toen Vestia in 2012 failliet dreigde te gaan door miljardenspeculatie met derivaten (renteverzekeringen). Zijn pensioenuitkering van 3,5 miljoen euro bruto en zijn villa op Bonaire leidden tot maatschappelijke en politieke ophef.

Verdachte betalingen

Staal was sinds 2000 ook enig bestuurder van HASA. Deze stichting moest sociale woningbouw in Zuid-Afrika bevorderen met geld van diverse Nederlandse gemeenten en woningcorporaties. Vestia heeft HASA door de jaren heen naar schatting zeker 2,5 miljoen euro geschonken.

Na Staals vertrek bij Vestia in 2012 stuitte justitie op verdachte betalingen van hem bij HASA. Staal werd later, in april 2017, gearresteerd op verdenking van verduistering van 1,2 miljoen euro van HASA, witwassen en valsheid in geschrifte. De schikking met de stichting heeft geen gevolgen voor de vervolging van Staal door justitie. Maar het OM heeft wel laten weten nu geen verdere ontnemingsprocedure te starten in de strafzaak.

Zo had Erik Staal bij Vestia en HASA alle vrijheid als enig bestuurder

De precieze schikking tussen Staal en HASA gaat over terugbetaling van 2.412.907 euro, inclusief rente. Het is een compensatie voor transacties van Staal tussen 2001 en 2017, aldus een persbericht van HASA. Daar komt nog een bedrag bij van ongeveer één miljoen euro, dat werd aangetroffen op een Zuid-Afrikaanse bankrekening van de stichting. In totaal zal HASA zo ongeveer 3,4 miljoen euro verkrijgen, aldus Van Nielen.

Schikking

Het grootste deel van de 2,4 miljoen euro heeft Staal inmiddels al terugbetaald, aldus Van Nielen. Staal verkocht onlangs zijn villa op Bonaire voor bijna 2,3 miljoen euro, meldde Nieuwsuur.

Lees hier een exclusief interview met Erik Staal over de Vestia-affaire

Justitie maakte eerder bekend dat er „concrete aanwijzingen” zijn dat Staal geld van HASA heeft gebruikt om met Vestia te schikken. Om een civiele rechtszaak over zijn bestuurdersaansprakelijkheid in de derivatenzaak af te kopen, betaalde Staal begin 2016 naar verluidt een schikking van één miljoen euro aan Vestia. Het Openbaar Ministerie kan over deze zaak nu geen commentaar geven, aldus een woordvoerder. De advocaat van Staal was niet bereikbaar voor commentaar.