Coalitie verliest meerderheid in Eerste Kamer, VVD en FVD even groot

Senaatsverkiezingen

De vier coalitiepartijen moeten verder zonder meerderheid in de Eerste Kamer. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie haalden maandag bij de Eerste Kamerverkiezingen in totaal 32 van de 75 zetels. Regeringspartij VVD en Forum voor Democratie (FVD) kregen allebei 12 zetels.

De Eerste Kamer wordt in tegenstelling tot de Tweede Kamer niet direct gekozen. De leden van de Provinciale Staten en de kiescolleges van Caribisch Nederland bepalen de samenstelling. Omdat het inwonertal per provincie sterk verschilt, telt niet elke provincie even zwaar mee.

De regeringspartijen maakten handig gebruik van dat verschil. Een aantal VVD’ers en CDA’ers stemde niet op de eigen partij, maar op ChristenUnie of D66. Door zo onderling stemmen uit te ruilen, werd het gezamenlijke verlies beperkt.

Na de Statenverkiezingen was de verwachting nog dat de coalitie op 30 zetels zou blijven steken. Ook de SGP – die in Zuid-Holland een stem kreeg van een FVD-Statenlid – sleepte een extra zetel binnen.

Om wetten goedgekeurd te krijgen moet de coalitie steun zoeken bij minstens één andere partij. Naast FVD kunnen dat ook GroenLinks (8 zetels) en PvdA (6 zetels) zijn.

Afgelopen maand kon de coalitie al wennen aan het regeren zonder meerderheid. Sinds de VVD senator Anne-Wil Duthler uit de fractie zette, resteren nog 37 zetels voor de coalitie.

Lees ook: De coalitie speelde zetelrace in de senaat het slimst