Brieven

Brieven 28/5/2019

Mantelzorg (2)

Geveinsde beschaving

Uit het artikel Vier miljoen Nederlanders zorgen voor iemand die ziek of heel oud is. ‘Er blijft nauwelijks iets van mezelf over’ (25/5) blijkt weer duidelijk welke zichzelf opofferende taak mantelzorgers op zich nemen om hun geliefden te verzorgen. Deze mantelzorgers verdienen ons respect en medeleven, maar feitelijk doen zij werk dat door goed opgeleide en gekwalificeerde krachten gedaan zou moeten worden. Door allerlei bezuinigingen en politieke maatregelen is er een eind gemaakt aan veel professionele zorg. Dat is een jammerlijke toestand in een land dat zich graag beschaafd laat noemen.

Onderwijs

Vertrouwen per TGV

Zaterdagochtend las ik met verbazing de column van Youp van ’t Hek (Bevinkje, 25/5). Hij schreef dat er bij het debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet een sfeer hing als bij een „niet al te slimme mavo”. Een dergelijke opmerking is te allen tijde kwetsend, maar in een week als de vorige is dit extra pijnlijk: een week waarin ruim 20.000 leerlingen van het primair onderwijs, inclusief mijn dochter, te horen hebben gekregen dat ze een te hoog schooladvies hadden bij hun eindtoets. De beeldvorming rond het vmbo is al niet positief. De column van Youp gaat zeker niet bijdragen aan een positiever beeld. Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard, de heer Van ’t Hek heeft het vertrouwen in het vmbo zaterdag op de TGV gezet. Leerkrachten mogen de scherven opruimen. Zij moeten hun leerlingen gaan vertellen dat ze toch echt beter af zijn in de „niet al te slimme mavo”-klas.


docent Natuurkunde

Timmermans-effect

Timmermans als Ajax

Het Timmermans-effect (‘Het mooie van nul zetels: op de bodem kunnen afzetten’, 28/5) wordt niet goed uitgelegd. Je kunt Frans Timmermans in Europa vergelijken met Ajax in de halve finale van de Champions League.

Zelfs Feyenoord- en PSV-supporters waren toen een beetje voor Ajax. Er viel voor Nederland namelijk iets te winnen. Vele kiezers denken Timmermans met hun stem te helpen ‘voorzitter van Europa’ te worden. Er valt voor Nederland dus iets te winnen. De winst voor de PvdA is dus steun voor een Nederlander die voorzitter van Europa kan worden. Het maakt niet uit van welke partij hij is en het betreft een eenmalig effect.

Buitenlandse inmenging

Ambassadeur in toom

Zaterdag trof ik tot mijn verbijstering een paginagrote brief van de Chinese ambassadeur in de krant – vermomd als advertentie, dus tegen betaling geplaatst. Dit is ongehoord.

Kan een buitenlandse mogendheid zich in een kwaliteitskrant inkopen voor het toespreken van de burgers? En hoe gaat dat verder? Krijgen we dadelijk een boodschap van de ambassadeur van Turkije? Of komt Poetin zelf aan het woord als hij een brief wil plaatsen?

Het lijkt mij onwenselijk en gevaarlijk dat Chinezen op deze wijze zoete broodjes komen bakken. Krijgen we straks elke maand de opinie van de Chinese ambassadeur op onze mat? Het is gebruikelijk dat je als burger en krantenlezer niets van een ambassadeur hoort, hooguit via een zeldzaam interview. Een buitenlandse ambassadeur dient zich gedeisd te houden.

Correcties/aanvullingen

Kinderopvang

In het artikel Dag extra werken? Eerst kijken wat dat kost aan kinderopvang (24/5, p. E9) stond dat een extra werkdag zijn gezin netto 65 euro per dag had opgeleverd. Dat moet 25 euro zijn.

Sergiu Avram

In het artikel Wie Roemenië wil verlaten, komt niet zomaar langs deze burgemeester (21/5, p. 6-7) was de achternaam van Sergiu Avram verkeerd geschreven als Avrem.