Brazilië

Opnieuw tientallen doden na ruzies in gevangenissen

In drie gevangenissen in de Braziliaanse staat Amazonas zijn op maandag zeker 42 doden gevallen. De gevangenen zouden zijn gewurgd na een ruzie tussen rivaliserende bendes. De moorden volgden op een gevangenisrel tijdens een bezoekuur op zondag waarbij 15 doden vielen, in de stad Manaus. Volgens Braziliaanse media heeft de regering van Jair Bolsonaro een politie-eenheid naar de staat gestuurd om het geweld te beteugelen. Omdat de gevangenissen vaak in de greep zijn van drugsbendes die met elkaar strijden om een drugsroute door de Amazone en hun criminele bezigheden ook van achter de tralies voortzetten, komt het vaker voor dat geweld zich naar andere gevangenissen verspreidt. In 2016 was er ongeveer één gevangenisplaats beschikbaar per twee gevangenen. (NRC)