Belgische koning Albert II staat alsnog DNA af voor onderzoek ‘dochter’

Het voormalige staatshoofd weigerde lang om DNA af te staan om vast te stellen of hij de vader is van een vrouw die al jarenlang claimt zijn buitenechtelijke dochter te zijn.

Koning Albert II in 2013.
Koning Albert II in 2013. Foto Robin Utrecht/ANP

De Belgische koning Albert II heeft dinsdag alsnog DNA afgestaan voor een onderzoek dat moet aantonen of Delphine Boël zijn buitenechtelijke dochter is. Dat meldt VTM Nieuws. De uitslag van de DNA-test blijft geheim tot het Hof van Cassatie zich, op verzoek van het voormalig staatshoofd, heeft uitgesproken over de zaak.

Boël beweert de dochter van Albert te zijn, haar moeder had jarenlang een buitenechtelijke relatie met het voormalig staatshoofd. De Belgische voert al zes jaar een juridische strijd om als de biologische dochter van de oud-koning erkend te worden. In eerste aanleg oordeelde de rechter dat zakenman Jacques Boël de wettelijke vader van Delphine Boël was, maar het Brusselse hof vernietigde dat vonnis.

Het hof besloot in november uiteindelijk dat Boël en Albert binnen drie maanden na de uitspraak DNA moesten afstaan. Als zij dat niet zouden doen, zou een dwangsom van 5.000 euro per dag volgen.

Het voormalig staatshoofd vocht die uitspraak weer aan bij het hoogste rechtscollege in België, en weigerde in de tussentijd DNA af te staan. Het Hof van Cassatie besloot dat Albert in afwachting van het oordeel de dwangsom gewoon moet betalen.