Wie heeft sleutel tot de macht in parlement?

‘Topkandidaten’ van de Groenen, Bas Eickhout van GroenLinks (midden) en Ska Keller van de Duitse Groenen (rechts), vieren het resultaat op de uitslagenavond.
‘Topkandidaten’ van de Groenen, Bas Eickhout van GroenLinks (midden) en Ska Keller van de Duitse Groenen (rechts), vieren het resultaat op de uitslagenavond. Foto Bart Maat/ANP

Ze positioneerden zich de voorbije maanden om beurten als ‘kingmaker’ in het nieuwe Europees Parlement. De liberalen en de Groenen, beide winnaars van de Europese verkiezingen. Nu de christen-democraten en sociaal-democraten hun gezamenlijke meerderheid kwijt zijn in het parlement hebben ze een derde fractie nodig om wetgeving aangenomen te krijgen. De liberalen en Groenen ruiken de macht. Met respectievelijk 109 en 69 zetels zijn ze aanzienlijk kleiner dan de twee traditionele machtsblokken, maar ze kunnen straks onevenredig veel invloed uitoefenen.

Voor het eerst wordt er gedacht aan een soort regeerakkoord waarin de twee grote fracties per thema bekijken of ze de liberalen en/of de Groenen mee kunnen krijgen. Willen de sociaal-democraten hun Europees minimumloon? Dan kunnen de Groenen in ruil klimaatbelasting voor bedrijven eisen. Dat is dan weer een gruwel voor de christen-democraten, die hun eigen eisen op tafel zullen leggen. Zo wordt de politiek in het Europees Parlement een stuk dynamischer dan voorheen.

Dat radicaal-rechts een rol gaat spelen in dit spel lijkt uitgesloten. ‘Topkandidaat’ Manfred Weber van de christen-democraten, die nog altijd voorzitter van de Europese Commissie wil worden, sloot dat eerder uit. De macht is aan de pro-Europese krachten.