Thuiskok. Veganistisch zoet

Misschien heeft u er al eens van gehoord: aquafaba. Het is het kookwater van kikkererwten, dat bevat eiwitten en zetmeel, je kunt het als eiwit gebruiken en er dus ook veganistische meringue van maken. Het is een paar jaar geleden ontdekt en sindsdien is het een soort ‘eureka’ van het veganisme.

Ik heb onlangs nog meringue gemaakt. Ik ben dol op die luchtige, krokante structuur, het beetje zacht-taaie midden en de volle smaak van vanille. Aan aquafaba heb ik me niet gewaagd en ik weet niet zeker of ik het aandurf. Kikkererwten hebben, geweekt in water, een heel specifieke geur die ik niet zo snel met zoet associeer en die ik ook niet per se lekker vind. Maar goed, de smaak wordt natuurlijk gemaskeerd door toevoegingen, dus ik moet het gewoon gauw eens proberen.

Het idee van kikkererwtenvocht-meringue doet me een beetje denken aan een redelijk rampzalige lunch die we onlangs hadden in het Madrileense restaurant D’stage dat tot voor kort een grote favoriet was: de chef had het roer omgegooid en we werden onthaald op rare gerechten van eiwit van vis, iets uit zee dat nog het meest leek op gebrande collageen. Daarvan wist ik dat ze er lippen mee opspuiten, maar nu kregen we het op een bord geserveerd met wat truffel. Ik wil dat nooit meer meemaken.

Ik ben dol op vernieuwing, maar de resultaten kunnen soms dramatisch tegenvallen en voor je het weet, loop je twee dagen rond met een zeurende buik. Wie niet vernieuwt, blijft hangen in het bekende en ook dat gaat vervelen. Daarom was ik benieuwd naar Dosia Bakt Vegan van culinair schrijver Dosia Brewer.

Dosia Bakt Vegan is een fraai bakboek met mooie recepten om veganistisch verantwoord taarten, koekjes en desserts te maken. Met achterin ook nog een handvol hartige recepten en plantaardige benodigdheden zoals veganistische boter, slagroom en veganistisch bladerdeeg. En natuurlijk de aquafaba die in menig recept wordt gebruikt voor extra luchtigheid.

Voor iedereen die moeite en tijd wil steken in alternatieve bereidingswijzen die diervrij zijn.

Om in de stemming te komen, beginnen we morgen met veganistische boter te maken, daarna volgen de koekjes en cakes die voor iedereen lekker zijn, dus niemand hoeft zich buitengesloten te voelen.