Spoelt er een groene golf over Europa?

Politieke nieuwssite Politico durfde er vorige week nog niet aan. De door de Groenen zelf voorspelde groene golf zou hooguit een rimpeling worden, zo becijferde de site op basis van kiezersonderzoek. In het gunstigste scenario zouden de Groenen 58 zetels halen in het Europees Parlement, tegen 52 aan het einde van de afgelopen zittingsperiode. Het werden er 69. Vooral in Duitsland was het resultaat opmerkelijk. De Groenen werden er de tweede partij achter Angela Merkels CDU, met bijna 21 procent van de stemmen.

Ook in Finland eindigden de Groenen op de tweede plaats. In Frankrijk hingen ze in de touwen nadat diverse kopstukken zich bij En Marche van de latere Franse president Emmanuel Macron hadden aangesloten. Toch bereikten ze daar zondag de derde plaats, met ruim 13 procent van de stemmen.

Naast de winst van GroenLinks in Nederland was er verder succes in Ierland, Portugal, Denemarken, Zweden, België, Luxemburg en Oostenrijk.

Die opsomming leert direct dat de groene golf Midden- en Oost-Europa nog niet heeft bereikt. Zorgen over milieuvervuiling en klimaatverandering lijken voorlopig vooral weggelegd voor het welvarender deel van de EU.