SP-voorzitter Ron Meyer kondigt vertrek aan

Ron Meyer zegt verantwoordelijkheid te willen nemen voor de „pijnlijke nederlaag” van de SP tijdens de Europese verkiezingen. Hij maakt wel zijn termijn af, tot eind dit jaar.

Partijvoorzitter Ron Meyer en politiek leider Lilian Marijnissen maandagavond na het overleg van het partijbestuur.
Partijvoorzitter Ron Meyer en politiek leider Lilian Marijnissen maandagavond na het overleg van het partijbestuur. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De voorzitter van de Socialistische Partij, Ron Meyer, heeft maandagavond zijn vertrek aangekondigd. Dat deed hij tijdens een bestuursvergadering die was ingelast om de verkiezingsnederlaag van de partij te bespreken. Meyers zegt wel zijn termijn te willen voltooien, dat loopt eind 2019 af. Maar hij is niet meer herkiesbaar.

„Ik zal ervoor zorgen dat het stokje in het najaar op een goede manier wordt overgedragen”, schrijft Meyer in een verklaring over zijn vertrek. Meyer werd in 2015 gekozen als SP-voorzitter.

‘Pijnlijke nederlaag’

De SP-voorzitter zegt verantwoordelijkheid te nemen voor de „pijnlijke nederlaag” van de SP tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Met de Europese verkiezingen wist de SP voor het eerst in twintig jaar tijd geen enkele zetel te bemachtigen. In 2014 haalde ze nog twee zetels in het Europarlement.

„De definitieve uitslag van de Europese verkiezingen is een harde dreun. Een grote teleurstelling”, zeiden Meyer en partijleider Lilian Marijnissen al eerder op maandag.

Ook bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart verloor de SP veel steun. Van zeventig Statenleden in de vorige termijn zakte de partij nu naar 35. Maandag werd ook bekend dat de SP maar vier zetels krijgt in de Eerste Kamer, waar de SP er in 2015 nog negen heeft gehaald.

Lees ook: SP keert terug naar wortels met anti-Timmermans-spot In een harde campagnespot valt de SP Frans Timmermans aan. De tijd van ‘Stem voor’ lijkt voorbij.

Correctie 27 mei: In een eerdere versie van dit bericht stond dat de SP in 2014 vier zetels haalde in het Europees Parlement. Dit is aangepast.