Opnieuw tientallen doden in gevangenissen Brazilië

Nadat er bij gevechten in een gevangenis in het Braziliaanse Manaus op zondag vijftien doden vielen, zijn er maandag in drie verschillende gevangenissen zeker 42 mensen omgekomen.

Politieagenten tijdens de rel in de gevangenis van Manaus zondag, waarmee de gevangenisrellen begonnen.
Politieagenten tijdens de rel in de gevangenis van Manaus zondag, waarmee de gevangenisrellen begonnen. Foto Sandro Pereira / Reuters

In drie gevangenissen in de Braziliaanse staat Amazonas zijn op maandag zeker 42 mensen gevonden die om het leven waren gekomen door geweld. Dat meldt persbureau Reuters.

De omgekomen gevangenen zouden zijn gewurgd nadat er ruzie was ontstaan tussen rivaliserende bendes. De moorden volgden op een gevangenisrel tijdens een bezoekuur op zondag waarbij vijftien mensen omkwamen, in de stad Manaus in dezelfde staat. Bij de vechtpartij die op zondag ontstond gingen gevangenen elkaar met zelfgemaakte wapens te lijf.

Volgens Braziliaanse media heeft de regering van Jair Bolsonaro een speciale politie-eenheid naar de staat gestuurd om het geweld te beteugelen.

Bendegeweld en overbevolkte gevangenissen

De Braziliaanse gevangenissen zijn berucht om het bendegeweld. Zo kwamen er in 2017 nog 56 gevangenen om tijdens gevechten in de gevangenis in Manaus, waar de gevechten van afgelopen zondag plaatsvonden.

Omdat de gevangenissen vaak beheerd worden door drugsbendes, die met elkaar strijden om een drugsroute door de Amazone en hun criminele bezigheden ook van achter de tralies voortzetten, komt het vaker voor dat geweld zich naar andere gevangenissen verspreidt.

In het verleden heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gewaarschuwd voor de omstandigheden in Braziliaanse gevangenissen, die overbevolkt zijn. In 2016 was er ongeveer één gevangenisplaats beschikbaar per twee gevangenen.

Luister ook podcast Vandaag, over geweld tegen vrouwen in Brazilië: