Oostenrijkse regering valt na motie van wantrouwen

Bondskanselier Sebastian Kurz trad maandag af nadat het Oostenrijkse parlement een motie van wantrouwen tegen hem steunde. Zijn kabinet was sinds vorige week al demissionair.

De maandag afgetreden Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz.
De maandag afgetreden Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz. Foto Alex Halada/EPA

De Oostenrijkse bondskanselier, de conservatief Sebastian Kurz, is maandagmiddag afgetreden nadat vrijwel alle politieke partijen in het parlement een motie van wantrouwen tegen hem hadden gesteund.

Oostenrijk heeft nu een ‘overgangskanselier’ nodig, die kan regeren tot de komende verkiezingen in september. De kans bestaat dat president Alexander Van der Bellen Kurz vraagt om zichzelf op te volgen. Hij kan ook een elder statesman vragen het kanselierschap tot september waar te nemen.

Water naar de zee

De stemming was enigszins water naar de zee dragen. Kurz’ regering was sowieso sinds vorige week demissionair. Zijn coalitiepartner, de extreem-rechtse FPÖ, verliet de regering op 20 mei na het zogeheten Ibizaschandaal.

Dit schandaal draait om een video waarin de FPÖ-leider Heinz-Christian Strache te zien is die urenlang hengelt naar illegale partijfinanciering uit Rusland, in ruil voor vette overheidsopdrachten. Na het vertrek van de FPÖ was de regering zijn parlementaire meerderheid kwijt en werden er verkiezingen uitgeschreven.

Verkiezingsstand

Sindsdien staan alle Oostenrijkse partijen in de verkiezingsstand. De FPÖ en de socialistische SPÖ proberen stemmen te winnen door zich tegen de conservatieve ÖVP van Kurz af te zetten. Toen een klein partijtje de motie van wantrouwen vorige week aankondigde, beloofden zij meteen voor te stemmen.

Paradoxaal genoeg tonen opiniepeilingen dat Kurz’ populariteit juist is gestegen na het Ibizaschandaal. Veel burgers waarderen de voortvarende en principiële manier waarop hij de FPÖ de wacht aanzegde. Bij de Europese verkiezingen van 26 mei kwam de ÖVP als eerste uit de bus. De socialisten eindigden op de tweede plaats, de FPÖ als derde.