Meer steun voor rookverbod in de buurt van kinderen

Steeds meer Nederlanders willen een verbod op roken bij onder meer kinderboerderijen en speel- en dierentuinen.

Vanaf augustus 2020 mag op schoolpleinen niet meer worden gerookt.
Vanaf augustus 2020 mag op schoolpleinen niet meer worden gerookt. Foto Olaf Kraak/ANP

De steun voor een wettelijk rookverbod op plekken waar veel kinderen komen, is toegenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van de Alliantie Rookvrij Nederland. Zo willen negen op de tien Nederlanders dat er een wettelijk verbod komt op roken bij speeltuinen.

Vier jaar geleden vond 65 procent van de ondervraagden nog dat bij speeltuinen niet meer gerookt zou mogen worden. Ook het draagvlak voor een rookverbod in de buurt van dierentuinen is toegenomen. Van 48 procent in 2015 naar 67 procent in 2019.

Schoolterreinen

Scholen zijn vanaf 1 augustus 2020 wettelijk verplicht hun terreinen rookvrij te maken. Van de ondervraagden is 95 procent het eens met het verbod op roken op basisschoolterreinen. Voor middelbare scholen ligt dat percentage iets lager, namelijk 89 procent. In 2009 was zeven op de tien nog voor een rookverbod op terreinen van middelbare scholen.

Lees ook: Rookvrij een terrasje pikken, dat kan nu

Driekwart van de ondervraagden vindt dat de overheid een actief beleid moet voeren om het roken in Nederland te verminderen. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rookte in 2018 22 procent van de Nederlanders ouder dan 16 jaar. In 2009 lag dat percentage nog op ruim 28 procent. Het huidige kabinet voert geen beleid om roken algeheel te verbieden.

De enquête werd gehouden onder 1.127 Nederlanders die 18 jaar en ouder waren. De groep ondervraagden bestaat uit niet-rokers, rokers en ex-rokers. Omdat de alliantie de vragenlijst in de afgelopen jaren heeft uitgebreid, kunnen niet alle resultaten met elkaar worden vergeleken.