Komt winst bij ALDE alleen van Macron?

Met 21 zetels zorgt de beweging ‘Renaissance’ van de Franse president Macron voor het grootste deel van de winst bij de liberale ALDE-fractie. Maar dat is niet het hele verhaal. ALDE, met de VVD en D66, gaat van 69 naar 109 zetels. Een andere belangrijke winnaar zijn de Britse liberaal-democraten. De LibDems werden bij de Europese verkiezingen in 2014 gedecimeerd tot één zetel in het Europees Parlement. De Britse kiezer rekende genadeloos af met vier jaar bezuinigingsbeleid in de regeringscoalitie met de Conservatieven. De pro-Europese boodschap van de LibDems in een steeds eurosceptischer land hielp niet mee.

Maar nu zijn de LibDems terug met zestien zetels in het parlement. Dat betekent wel dat ALDE bij de verwachte Brexit een flinke veer moet laten. Maar nog altijd blijft de fractie dan flink groter dan de 69 zetels tellende Groenen.

In Hongarije boekte een andere ALDE-partij een verrassende winst. Momentum Mozgalom verdriedubbelde ten opzichte van de laatste verkiezingen en behaalde 10 procent van de stemmen, wat zich vertaalt in twee parlementszetels. Het is de enige partij in Hongarije die naar gelijke rechten voor de lhbt-gemeenschap streeft.