Irak

Drie Franse IS’ers ter dood veroordeeld in Irak

Drie Fransen zijn in Irak ter dood veroordeeld vanwege lidmaatschap van terreurgroep Islamitische Staat. Ze zaten bij een groep van twaalf Fransen die in februari is opgepakt in Syrië en vervolgens overgebracht naar Irak. De ter dood veroordeelden kunnen nog in beroep. Net als Nederland worstelt Frankrijk met de vraag wat het moet met uitgereisde jihadisten. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de Iraakse rechtspraak en omgang met gedetineerden. Zo zou worden gefolterd om bekentenissen te krijgen en duren processen soms slechts enkele minuten. Eerder kregen twee Belgen in Irak de doodstraf. Persbureau AP becijferde vorig jaar dat Irak tegen de negentienduizend mensen heeft opgepakt die verdacht worden van lidmaatschap van IS. Zo’n drieduizend daarvan zijn ter dood veroordeeld. (NRC)