Reportage

‘Ik kan in de winter geen werk bieden dat er niet is’

Flexwerk In de winter werken er op Camping Bakkum in Castricum tachtig mensen, in de zomer wel driehonderd. Als dinsdag de nieuwe arbeidsmarktwet in de Eerste Kamer wordt aangenomen, dan worden die tijdelijke werknemers binnenkort een stuk duurder.

Camping Bakkum in Castricum.
Camping Bakkum in Castricum. Foto Simon Lenskens

Begin april komt Camping Bakkum in Castricum, vlakbij zee, tot leven. Dan arriveren de eerste gasten en gaan de supermarkt, de ijswinkel, de pizzeria, de snackbar, het ‘kippaleis’, de viswinkel, het kampeerwinkeltje, de dokterspost, de tennisbaan, de sportschool en de grote speeltuin weer open. Vandaag is er zelfs een stemlokaal voor de Europese verkiezingen, een Gronings koppel discussieert druk over wie ze het beste vonden tijdens het televisiedebat: Rutte of Baudet. De camping is een dorp op zich.

Maar ’s winters ziet het er hier heel anders uit. Er zijn geen stacaravans, geen tenten, de sanitairgebouwen worden opgeknapt en de bossen onderhouden.

Zo’n seizoensgebonden ritme vraagt om een personeelsbestand dat gemakkelijk kan slinken en ook weer uitdijen.

Tachtig man staat het hele jaar door op de loonlijst van de Kennemer Duincampings, waarvan Camping Bakkum, Camping Geversduin en Camping De Lakens onderdeel zijn. Ook in de vijf maanden dat de campings gesloten zijn. In de winter werken zij iets minder, dan nemen ze hun vakanties op. In de zomer werken ze beduidend meer. Zestig van die werknemers zijn in vaste dienst, de overige twintig hebben een jaarcontract met uitzicht op vast.

In het voorjaar loopt het werknemersbestand op naar driehonderd man, nog eens aangevuld met schoonmakers, serveersters, koks, gastvrouwen en de mensen van het animatieteam. Zij werken op een tijdelijk of een nulurencontract.

Want hoewel deze meimaand qua weer wat tegenviel, is het zomerseizoen op een camping best goed te voorspellen. Iedereen op de campings wéét: de schoolvakanties, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn druk, juli en augustus worden topdrukte. En daar wordt het personeelsbestand omheen gebouwd.

De receptie van Camping Bakkum

Foto Simon Lenskens

Nieuwe wet

Deze dinsdag stemt de Eerste Kamer naar verwachting in met de nieuwe arbeidsmarktwet, waarvan het doel is dat werkgevers meer vaste contracten gaan uitdelen. Had in 2003 nog bijna driekwart van de werkenden een vast dienstverband, begin dit jaar was dat zo’n 60 procent.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) hoopt het aantal flexwerkers met een aantal maatregelen nu weer terug te dringen, zodat deze groep meer zekerheid krijgt. Ontslag wordt gemakkelijker gemaakt, de premies voor vaste dienstverbanden worden goedkoper en die voor tijdelijke dienstverbanden duurder. Oproep- en payrollkrachten krijgen bovendien meer rechten, waardoor die óók duurder worden.

Lees ook: Senaat twijfelt aan het nut van nieuwe arbeidsmarktwet

Maar op de nieuwe wet kwam vorige week meteen een hoop kritiek. Zo wordt gevreesd dat het ontmoedigen van tijdelijke en flexibele contracten ervoor zorgt dat werkgevers hun toevlucht nemen tot zzp’ers, met verkapte dienstverbanden tot gevolg.

Werkgevers in de horeca, recreatiesector en land- en tuinbouw klaagden bovendien over een „boete op seizoenswerk”. In hun sectoren zal de wet zeker niet tot meer vaste contracten leiden, zeggen zij, omdat het werk er simpelweg niet het hele jaar door is. Denk bijvoorbeeld aan de oogst van seizoensgroenten of zomerfruit, waarvoor tijdelijk meer mensen nodig zijn.

Zo is het ook op Camping Bakkum, waar de meeste medewerkers een contract van 1 april tot 1 november hebben. „In de schoonmaak is er bijvoorbeeld echt niets te doen in de winter. Er is hier niemand, dus de wc’s en douches worden niet vies gemaakt”, legt Willemieke de Waal, directeur van de Kennemerduin Campings uit.

Maar in de zomermaanden loopt het gastenaantal op naar 12.000, en dan moeten alle zeilen bijgezet. Tijdens de topdrukte in juli en augustus wordt het personeelsbestand daarom aangevuld met oproepkrachten, en als het écht druk wordt soms met een aantal uitzendkrachten.

Veel van die flexwerkers komen ieder jaar weer terug. Haar eigen kinderen, nu zestien en zeventien, werken de hele zomer lang op Camping Bakkum. Net zoals een hoop andere scholieren en studenten uit de omgeving, de meesten totdat ze een jaar of vijfentwintig zijn.

Oudere werknemers hebben in de wintermaanden een ww-uitkering, sommigen doen ander werk. De Waal probeerde ook weleens een samenwerking met Snowplanet aan te gaan, een nabij gelegen indoorskibaan. „Zij hebben hun topdrukte in de winter, dus samen zou je mensen het hele jaar door aan het werk kunnen zetten, op een vast contract.” Maar Snowplanet veranderde van eigenaar, en daarmee stopten de gesprekken. De Waal: „Misschien moet ik dat nu weer eens proberen.”

Cursussen in gastvrijheid

Lees ook: Bedrijven maken al plannen om de payrollwet te omzeilen

Want één ding is zeker: als de nieuwe arbeidsmarktwet deze dinsdag wordt aangenomen, dan worden de tijdelijke werknemers van de Kennemer Duincampings per 1 januari 2020 een stuk duurder. Die extra kosten zitten vooral in de hogere ww-premies en een hogere transitievergoeding voor flexibele contracten. Gaat dat op de campings dan wel voor meer vaste contracten zorgen? „Ik denk eerder voor hogere kosten voor de gasten”, zegt De Waal. „Ik kan in de winter gewoon geen werk bieden dat er niet is.”

En de tijdelijke contracten vervangen door zzp’ers, biedt dat uitkomst? De Waal schudt haar hoofd. Zeven jaar geleden waren de campings nog onderdeel van het Provinciaal Waterbedrijf Noord-Holland. Alle medewerkers stonden toen op de loonlijst van een payroll-bedrijf. „Maar op een camping is het nodig dat het personeel binding heeft met het bedrijf, dat er persoonlijke aandacht is voor iedereen. Ze volgen trainingen in gastvrijheid, cursussen leiderschap. En dat gáát niet als het personeel op de loonlijst staat van een bedrijf in Zwolle. Dat voelt niet goed.”

Om te zorgen dat mensen plezier hebben in hun werk, moet je ze aan je binden, vindt De Waal. „Anders komt en gaat het personeel, en dan blijf je bezig met inwerken.” Toen de Kennemer Duincampings in eigen beheer kwamen, werden de payrollkrachten daarom vervangen door vaste en tijdelijke werknemers. Om dezelfde reden ziet De Waal werken met zzp’ers als vervanging voor de tijdelijke werknemers niet zitten. „Ik geloof daar niet zo in.”

Op 1 november sluiten de winkels en worden alle stacaravans het terrein weer afgetakeld, „om permanente bewoning te voorkomen”. Sommige gasten komen al dertig jaar lang iedere zomer terug. Voor de vrijgekomen seizoensplaatsen is er een wachtlijst, waar sinds de „verhipping” van de camping vooral door gezinnen met jonge kinderen, veelal afkomstig uit Amsterdam, op wordt geaasd.

In de tussentijd zorgen de vaste werknemers van Camping Bakkum ervoor dat alles weer helemaal netjes is voor het nieuwe seizoen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.