Houten platbodem

Zeker 30 doden en 150 vermisten bij bootongeluk Congo

Bij een bootongeluk in het westen van Congo zijn zondag zeker dertig mensen om het leven gekomen. Zo’n 150 opvarenden worden nog vermist, verwacht wordt dat het dodental dus nog zal lopen. Ruim 180 opvarenden zijn volgens de burgemeester van de stad Inongo gered. Het is lastig vast te stellen hoeveel vermisten er zijn, het aantal opvarenden wordt niet geregistreerd bij dit type boten. Het gaat om houten platbodems die worden ingezet als passagiersschepen. Volgens de burgemeester was het schip verouderd. Bootongelukken komen met grote regelmaat voor in Congo. Passagiersschepen worden vaak te zwaar beladen, de boten zijn verouderd en meestal zijn er geen reddingsvesten aanwezig. Het dodental ligt meestal hoog, onder meer omdat veel Congolezen niet kunnen zwemmen. (AFP)