Franse politie arresteert verdachten explosie Lyon

Bij de ontploffing raakten dertien mensen gewond. Het is nog niet bekend wat het motief van de dader was. De mogelijke aanslag is niet opgeëist.

De ontploffing vond plaats voor een bakkerij in het centrum van Lyon.
De ontploffing vond plaats voor een bakkerij in het centrum van Lyon. Foto Jeff Pachoud/AFP

De Franse politie heeft een man gearresteerd die verantwoordelijk wordt gehouden voor de explosie in Lyon afgelopen vrijdag. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner maandag bekendgemaakt. Volgens televisiezender BFMTV gaat het om een informaticastudent van 24 jaar oud. Hij zou geen strafblad hebben.

Inmiddels zijn er nog twee verdachten aangehouden, naar verluidt het 18-jarige broer van de hoofdverdachte en zijn moeder. De zus van de hoofdverdachte is volgens BFMTV verhoord, maar niet gearresteerd. Volgens persbureau AFP heeft de familie een Algerijnse achtergrond.

Vrijdag ontplofte rond 17.30 uur een pakketje voor de deur van een bakkerij in het centrum van Lyon. Dertien mensen raakten hierbij gewond, niemand verkeert in levensgevaar. Op beelden van bewakingscamera’s is te zien dat een gemaskerde man op een fiets een papieren zak achterliet, die vervolgens ontplofte.

Motief onbekend

Na de explosie vond de politie bouten en moeren, wat duidt op een zelfgemaakte bom. Na de ontploffing wist de dader te ontkomen, waarna de politie een klopjacht op touw zette. Zij verspreidde beelden en een beschrijving van de vermoedelijke dader.

Naar verluidt had de politie de vermoedelijke dader zondagavond al geïdentificeerd maar wachtte ze met de arrestatie uit angst voor meer explosieven. Het is nog niet duidelijk wat het motief van de verdachte is. De mogelijke aanslag is niet opgeëist.

Gérard Collomb, de burgemeester van Lyon, dankt de opsporingsdiensten voor hun werk.

Twitter avatar gerardcollomb Gérard Collomb Je me félicite que l’auteur présumé de l’attaque rue Victor Hugo ait été arrêté. Je veux remercier tous les services qui ont permis d’aboutir à ce résultat dans des délais aussi rapides.