Europa kiest

‘Zwaar teleurstellend’ resultaat voor Conservatieven, zegt premier May

Tussen 23 en 26 mei werden in alle 28 lidstaten verkiezingen voor het Europees Parlement gehouden. Volg in dit blog de laatste uitslagen en reacties.

Teruglezen: de hoogtepunten van maandag

We sluiten nu dit liveblog. De meest recente prognose van de zetelverdeling staat hier. Lees hieronder in het kort de hoogtepunten van het nieuws over de Europese Verkiezingen op maandag:

- Griekenland: premier Tsipras vervroegt landelijke verkiezingen na grote nederlaag regeringspartij Syriza.
- Verenigd Koninkrijk: nieuwkomer Brexit Party (EVDD) is in definitief de grootste geworden, met 32 procent van de stemmen. De Conservative Party van premier Theresa May haalde 9,1 procent. „Zeer teleurstellende uitslag voor de Tories”.
- Roemenië: PSD-leider Liviu Dragnea veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf.
- Hongarije: Viktor Orbáns partij Fidesz is ruim drie keer zo groot als de tweede partij in Hongarije, haalde 52 procent van de stemmen.
- Polen: regeringspartij krijgt ruim 45 procent van de stemmen
- Tsjechië: Twee zetels erbij voor partij premier, ondanks mogelijke EU-fraude
- Portugal: Partido Socialista de grootste met 33,5 procent van de stemmen.
- Italië: 'Triomf voor Matteo Salvini, Italië stemde nooit zo rechts.

- Na de Brexit treden drie extra Nederlanders toe tot het Europarlement. Deze zetels gaan naar de PVV, de VVD en Forum voor Democratie.

Lees ook: SP-voorzitter Ron Meyer kondigt zijn vertrek aan. Hij zegt verantwoordelijkheid te willen nemen voor de „pijnlijke nederlaag” van de SP tijdens de Europese verkiezingen.

Twee zetels erbij voor premier Tsjechië, ondanks mogelijke EU-fraude

De partij van de Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis krijgt er twee zetels bij in Europa. In plaats van vier parlementariërs mag ANO (Actie van Ontevreden Burgers) voortaan zes afgevaardigden naar Brussel sturen.

Ongeveer 21 procent van de Tsjechische stemmers koos voor de regeringspartij. Dat is opmerkelijk omdat Babis door de Tsjechische politie wordt verdacht van fraude met EU-geld. Vorige maand rondde de politie een onderzoek naar de premier en zijn familie af, de conclusie luidde dat zij vervolgd moeten worden op verdenking van fraude.

Lees ook: Vervolging Tsjechische premier om fraude met EU-gelden is stap dichterbij

De fraudezaak draait om een boerderij die EU-subsidie ontving, ook nadat deze in handen kwam van een conglomeraat van ongeveer 250 bedrijven, in handen van de familie van Babis. Babis, de op een na rijkste Tsjech, heeft de aantijgingen van fraude altijd ontkend.

In de hoofdstad Praag gingen vorige week tienduizenden Tsjechen de straat op indirect te demonstreren tegen Babis. Zij zijn boos over het aantreden van een nieuwe minister van Justitie. Demonstranten vrezen dat de nieuwe minister Marie Benesova op de hand is van Babis en hem zal beschermen bij een eventueel fraudeonderzoek. Of de premier ook zal worden vervolgd, is nog onduidelijk. In 2017 werd ANO de grootste partij bij landelijke verkiezingen met de belofte de staat te zullen runnen als bedrijf.

In buurland Slowakije, waar de regering ook van corruptie bericht wordt, won juist een nieuwe progressieve partij. In maart kozen de Slowaken het boegbeeld van de progressieven, Zuzana Caputova, als president.

Europese opkomst hoogste in twintig jaar

De opkomst van de verkiezingen afgelopen week is in twintig jaar tijd niet zo hoog geweest. Dat meldt Europe Elects, dat de opkomst en uitslag per land bijhoudt.

Van de stemgerechtigde Europeanen stemden vorige week 50,9 procent - bij de vorige drie verkiezingen lag de opkomst steeds tussen de 42 en 46 procent. Zo werd in 2014 nog door 42,6 procent gestemd. De hoogste opkomst ooit werd in 1979 behaald (62 procent) tijdens de eerste Europese verkiezingen ooit.

De verdeling van zetels per alliantie ziet er nu als volgt uit:

(klik om te vergroten) Beeld NRC studio

„Zeer teleurstellende uitslag voor de Tories”

De peilingen wezen het al uit, maar nieuwkomer Brexit Party (EVDD) is in het Verenigd Koninkrijk definitief de grootste geworden, met 32 procent van de stemmen. Na de Brexit Party van Nigel Farage werden de LibDems de grootste (ALDE), de partij kon op 20,3 procent van de stemmen rekenen.

Oppositiepartij Labour (S&D) komt met 14,1 procent uit op plaats drie, boven de regerende Conservative Party (9,1 procent). Dat is een klap voor de partij die deze week premier Theresa May haar vertrek zag aankondigen. De Tories (ECR) hebben het in jaren nog niet zo slecht gedaan in het Europees parlement:

Twitter avatar EuropeElects Europe Elects UK: European Parliament results for Conservatives (ECR): 1999: 33.5%
2004: 25.9%
2009: 27.4%
2014: 23.1%
2019: 9.1% #EP2019 #Brexit

De verdeling van de Britse zetels in het Europees parlement laat zien hoe sterk verdeeld het VK op dit moment is vanwege de Brexit, zeggen Britse analisten. Volgens Farage laat de uitslag zien dat Britse stemmers willen dat een 'No Deal-Brexit' weer een optie wordt en dat kiezers willen dat hij plaatsneemt aan de onderhandelingstafel. Theresa May heeft zich daar altijd fel tegen verzet.

May sprak vanmiddag in een eerste reactie op Twitter van „een zeer teleurstellende uitslag” voor de Conservatieven. Ze wijst erop dat tegenstander Labour ook heeft verloren: „Deze uitslag laat daarom zien hoe belangrijk het is dat we tot een Brexit-akkoord komen.”

Lees ook: Farage wint glansrijk, Tories onderuit

Roemeense PSD-leider Dragnea veroordeeld tot gevangenisstraf

De Roemeense sociaal-democratische partij PSD heeft niet alleen bij de Europese verkiezingen een gevoelige nederlaag geleden, maar ook in de rechtszaal. De leider van de regeringspartij, lagerhuisvoorzitter Liviu Dragnea, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor het aanzetten tot machtsmisbruik.

Dragnea werd in eerste aanleg al veroordeeld tot dezelfde straf, maar ging in beroep. Met de uitspraak van het hooggerechtshof maandag is de straf onherroepelijk geworden. De 56-jarige politicus was al eerder veroordeeld voor verkiezingsfraude. Daardoor kon hij geen minister-president van Roemenië worden.

Lees ook: Liviu Dragnea is de sterke man in Roemenië, die vanuit het parlement aan de touwtjes trekt.

De PSD kreeg bij de Europese verkiezingen in 2014 nog 37,6 procent van de stemmen. Dit jaar bleef de partij steken op 23,4 procent, achter de conservatief-liberale PNL. De verkiezingen verliepen moeizaam voor veel Roemenen die in Nederland wonen. Zo bleken mogelijk honderden kiezers die in Diemen of Den Haag wilden stemmen urenlang voor niets in de rij gestaan te hebben, omdat een aantal onderbemande stembureaus sloot voor ze aan de beurt kwamen.

De officiële tussenstand in het Europees Parlement

Terwijl de uitslagen binnenkomen, tekent het nieuwe Europees Parlement zich steeds duidelijker af. De laatste tussenstand die het parlement naar buiten heeft gebracht, is op een aantal punten anders dan die van afgelopen nacht.

De Groenen staan nog altijd op een flinke winst, zij het iets kleiner dan gedacht. De partij staat momenteel op 69 zetels (-1). Het zetelaantal van de sociaal-democraten van de S&D (waarbij namens Nederland de PvdA is aangesloten) pakt drie zetels lager uit en komt tot 150.

Het verlies van de EVP (waarbij het CDA is aangesloten) pakt waarschijnlijk iets lager uit dan door de partij werd gevreesd. De grootste groep in het parlement staat momenteel op 182 zetels.

De verschuivingen in het parlement zijn bescheiden. Van zeven landen is de einduitslag van de verkiezingen bekend, van negentien landen een voorlopige uitslag. Alleen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn formeel slechts schattingen bekend op basis van peilingen. Desondanks kunnen Britse media op basis van tussentijdse tellingen een grote overwinning van de Brexit Party van Nigel Farage melden.

Spaanse premier Sánchez gaat na overwinning dineren bij Macron

De Spaanse premier Pedro Sánchez reist maandag af naar Frankrijk om met de Franse president Emmanuel Macron te dineren, meldt persbureau Reuters. De regeringsleiders gaan in gesprek over de invulling van topposities binnen de Europese Unie en de EU-agenda van de komende jaren.

Het doel van het gesprek zou zijn te voorkomen dat eurosceptische politici op belangrijke posities terechtkomen. De socialistische partij van Sánchez (PSOE) en Macrons partij La République en Marche (LREM) worden zwaargewichten in het nieuwe Europees parlement en kunnen zo tegenwicht bieden aan anti-EU-partijen. De PSOE heeft na een grote verkiezingswinst 18 zetels, LREM mag 21 Europarlementariërs leveren.

Macron pleit al langer voor het creëren van een nieuwe, EU-vriendelijke fractie. Onder andere de VVD en D66 hebben kenbaar gemaakt bereid te zijn zich hierbij aan te sluiten. Ook Ciudadanos (Spanje), FDP (Duitsland), Momentum (Hongarije), NEOS (Oostenrijk) en MR en Open VLD (België) willen deel uitmaken van de progressieve fractie.

Door in gesprek te gaan met Sánchez probeert Macron vermoedelijk ook de verbinding op te zoeken met socialistische partijen uit de sociaal-democratische fractie S&D. Vorige week sprak de Franse president ook al af met de socialistische premier van Portugal.

Emmanuel Macron begroet Pedro Sánchez, afgelopen november. Foto Etienne Laurent/EPA

De Nederlandse fracties in het Europees Parlement na de Brexit

Zodra de Britten de EU hebben verlaten, treden drie extra Nederlanders toe tot het Europees Parlement. Die drie volksvertegenwoordigers komen van de PVV, de VVD en Forum voor Democratie. Het volgende verandert:

Orbán wint thuis, Brussel blijft koel

Voor de nationale positie van Viktor Orbán waren de Europese verkiezingen irrelevant. Vaststond dat zijn Fidesz-partij in Hongarije opnieuw zou winnen. Ze kreeg 52 procent van de stemmen: 13 zetels. Wat betekent dit voor Orbáns internationale macht en statuur?

Fidesz werd in maart geschorst door de christendemocratische familie EVP en flirtte flink met andere Europese populisten. Maar Orbán komt terug van die koers. „We willen niet ergens bij horen waar we geen invloed hebben op de belangrijkste strategische onderwerpen”, zei hij zondag. EVP-topkandidaat Manfred Manfred Weber reageerde koeltjes. De EVP wordt met een marge van ongeveer 29 zetels de grootste politieke familie. „Dat beantwoordt de vraag over (het belang van) Fidesz”, zei hij in Brussel.

Poolse regeringspartij krijgt ruim 45 procent van de stemmen

De Poolse regeringspartij PiS (recht en rechtvaardigheid) heeft meer dan 45 procent van de stemmen gekregen, blijkt uit voorlopige uitslagen van de kiescommissie. De Europese Coalitie, met daarin onder meer de grootste oppositiepartij Burgerplatform (PO), kreeg 38 procent van de stemmen. De progressieve partij Wiosna (Lente) kreeg 6 procent en komt in het Europees Parlement. Het opkomstpercentage was met 45 procent ook uitzonderlijk hoog. Polen heeft 51 zetels in het Europees Parlement, met deze uitslag neemt PiS er minstens 24 in, schrijft persbureau AP.

Lees ook de analyse van onze correspondent in Warschau: Polen blijft in zichzelf gekeerd – regeringspartij sterker uit de bus

 

Socialisten winnen in Portugal

In Portugal behaalden de socialisten eveneens een grote overwinning. De Partido Socialista van premier António Costa haalde bijna een derde van het aantal stemmen en liet de conservatieve democraten (ruim 20 procent) ver achter zich. Als de uitslag een voorbode is voor de nationale verkiezingen later dit jaar dan zal ook dit Zuid-Europese land de komende jaren geregeerd blijven door sociaal-democraten.

 

De socialistische premier Antonio Costa (links) en de Europese lijsttrekker Pedro Marques tijdens een persconferentie in Lissabon. Foto Miguel A. Lopes/EPA

Triomf voor Matteo Salvini

De uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen in Italië zet ook de politieke verhoudingen in Rome op hun kop. Binnen de coalitie is de eurosceptische partij Lega plots tweemaal zo groot als coalitiegenoot de Vijfsterrenbeweging. Volgens de Huffington Post stemde Italië nog nooit zo rechts.

Lees ook dit achtergrondstuk: Triomf voor Matteo Salvini, die Europese renaissance belooft

 

Diemense burgemeester noemt wachtrijen voor stemmende Roemenen 'schandalig'

De burgemeester van Diemen, Erik Boog, noemt het „schandalig” dat Roemenen zondag na sluiting van de stembureaus hun stem niet meer hebben kunnen uitbrengen. Roemenen in Nederland konden in Diemen of Den Haag stemmen voor een referendum en de Europese verkiezingen, maar de bureaus konden de drukte niet aan. Kiezers „soms al acht uur lang” in de rij toen de bussen sloten, schrijft de burgemeester op Facebook. Het zou gaan om honderden mensen.

Volgens Boog waren er „veel te weinig faciliteiten en mensen per stembureau” om de verkiezingen in goede banen te leiden. De burgemeester verzocht de Roemeense ambassadeur zondag om versterking zodat iedereen zou kunnen stemmen, maar toch hebben mensen tevergeefs staan wachten. In Den Haag voerde de ME zondag charges uit toen stemgerechtigden over het hek van de ambassade klommen nadat het stembureau sloot en zij hun stem nog niet hadden uitgebracht. Ook in onder meer Brussel, München en Londen stonden Roemenen uren in de rij.

De Roemeense wet schrijft voor dat alleen mensen die in het stembureau aanwezig zijn op het moment van sluiting nog mogen stemmen. De mensen die buiten in de rij stonden, mochten dus niet meer stemmen. De autoriteiten hebben er, zo schrijft Burgemeester Boog, niet voor gekozen om de stembureaus langer open te houden.

Volgens de Diemense burgemeester dachten „vele Roemenen” dat Roemeense autoriteiten bewust te weinig stemlocaties hebben geopend en onvoldoende faciliteiten ter beschikking hebben gesteld.

Naast de Europese Verkiezingen konden Roemenen zondag stemmen in een referendum over of bepaalde vormen van corruptie gelegaliseerd moeten worden. Volgens het CBS wonen er iets meer dan 20.000 Roemenen in Nederland, maar naar schatting zijn dat er meer.

Twitter avatar ecvano Emilie van Outeren Roemenen verwerpen met 80% dat politici zichzelf amnestie verlenen in corruptiezaken en per nooddecreet regeren. Is het bindend? Nee, maar de PSD-regering is icm met desastreuze verkiezingsuitslag wel haar draagvlak en legitimiteit kwijt #EP2019 #Roemenië https://t.co/wbnWbTt7hf

Geert Wilders: gelukkig hebben onze vrienden wel gewonnen

De PVV verdwijnt vooralsnog uit het Europees Parlement, en dat is een „teleurstellend resultaat” voor de partij, twitterde Geert Wilders maandagochtend. Een opsteker ziet hij wel: zijn Europese geestverwanten Matteo Salvini (Lega, Italië), Marine Le Pen (RN, Frankrijk) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang, België) deden het beter. Die drie politici werden bij deze verkiezingen de grootste of de één na grootste partij.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Nu geen, en na Brexit 1 zetel in EP.
Teleurstellend resultaat. Gelukkig hebben onze vrienden in oa Italië, Frankrijk en Vlaanderen wel fors gewonnen. Gefeliciteerd Matteo, Marine en Tom! Ook de PVV zal terugkomen.
We hebben de beste ideeën. Veel zin in! Aan de slag! #PVV

Nieuwe samenstelling van het Europees Parlement

Uit verschillende landen moeten nog uitslagen binnenkomen. Dit is de meest recente officiële tussenstand van de nieuwe samenstelling van het Europees Parlement:

Le Pens Rassemblement National komt na Brexit op gelijke voet met LREM van Macron

Jordan Bardella, de lijsttrekker van Rassemblement National. Foto Charles Platiau/Reuters

Het Rassemblement National (RN), de partij van Marine Le Pen, wordt de grootste Franse partij in het Europees Parlement. RN komt uit op 22 zetels, tegen 21 voor La République en Marche (LREM) van president Emmanuel Macron, is duidelijk nu alle stemmen zijn geteld. Hoe lang RN de grootste blijft is echter de vraag.

RN kreeg 23,3 procent van de stemmen, 0,9 procentpunt meer dan LREM - te weinig om verzilverd te blijven in zetelaantallen als de zetels herverdeeld worden na de Brexit. Zodra de Britten uit de Europese Unie vertrokken zijn, komen ze in zetels weer op gelijke hoogte.

De groene partij Europe Écologie Les Verts (EELV) krijgt 12 zetels, 13 na de Britse uittreding. Die partij heeft nu nog vijf zetels. De Republikeinen halveren naar acht zetels. Een aantal kleine fracties verdwijnt uit het parlement.

De opkomst in Frankrijk was uitzonderlijk hoog. 50,1 procent van de kiesgerechtigden ging stemmen.

Lees meer over de uitslag: Macron krijgt tik, maar blijft overeind

Lega wint in Italië, tot vreugde van partijleider Salvini

Wat deze Europese verkiezingen laten zien, is dat „het Europese volk vraagt om een ander Europa”. Dat heeft de Italiaanse Lega-leider en vicepremier Matteo Salvini gezegd op de Italiaanse zender RAI, meldt AP. Salvini rekende voor dat nationalistische en populistische partijen ten minste 150 zetels hebben behaald in het 751 zetels tellende Europees Parlement, gelijkgestemde partijen als het Hongaarse Fidesz niet meegeteld. Die partij is onderdeel van de Europese Volkspartij waartoe ook het CDA behoort.

De Italiaanse omroep RAI bericht met 99 procent van de stemmen geteld dat Lega 34,4 procent van de kiezers achter zich kreeg - veel meer dan de 6,2 procent bij de vorige verkiezingen. De partij deed het ook veel beter van de Vijfsterrenbeweging (M5S), die in het nationale parlement juist groter is dan Lega. M5S kreeg 17 procent van de stemmen.

De Europagezinde Democratische Partij (PD) behaalde 22,8 procent van de stemmen en werd daarmee de tweede partij. De uitslag toont een flink verlies ten opzichte van de 40,8 procent in 2014, maar is wel beter dan bij de nationale verkiezingen van vorig jaar. Partijleider Nicola Zingaretti bekeek het van de zonnige kant: „We zijn terug".

Forza behaalde een historisch slecht resultaat. De partij van voormalig premier Silvio Berlusconi kreeg 8,8 procent van de stemmen.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Duiding: verhoudingen coalitie met Vijfsterren staan op zijn kop | rechtse coalitie mogelijk als Salvini dat wil | centrum-links, uitgedaagd door Salvini, krabbelt overeind https://t.co/k6OAROlqNd

Farage wil meedoen met Brexit-onderhandelingen

Nigel Farage, de voorman van de Britse Brexit Party, wil meepraten over de Brexit. Tijdens een toespraak in het Zuid-Engelse Southampton stelde hij dat in zijn partij „mannen en vrouwen met aanzienlijke business-ervaring” zitten en dat zij onderdeel willen zijn van het team dat met de Europese Unie onderhandelt over de Britse uittreding.

Farage sprak zijn partijgenoten zondagnacht toe nadat bekend was geworden dat zijn Brexit Party een grote overwinning heeft geboekt tijdens de Europese Parlementsverkiezingen. De partij, die voor het eerst meedeed, kreeg 31,6 procent van de stemmen.

Volgens Farage is de reden voor zijn overwinning duidelijk. „We hebben gekozen voor uittreden, en dat is nog steeds niet gebeurd.” Hij stelt dat als het Verenigd Koninkrijk de EU niet op 1 oktober verlaat, „deze uitslag herhaald zal worden in de nationale verkiezingen”.

De Conservatieve Partij van premier Theresa May kreeg 9,1 procent van de stemmen, 14 procent minder dan vijf jaar geleden. Ook Labour lijkt gestraft te worden voor de Brexit, de oppositiepartij ging van 24,4 procent naar 14,1 procent van de stemmen. De opkomst in het VK lag dit jaar zeer laag, vergeleken bij de andere EU-lidstaten.

Nigel Farage reageert opgetogen op zijn goede verkiezingsuitslag. Foto Reuters/Hannah McKay

Voorlopige uitslag bevestigt: Kurz wint ondanks regeringscrisis

De Volkspartij (ÖVP) van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz is ondanks de recente regeringscrisis de grootste geworden. De partij kreeg 35,4 procent van de stemmen, blijkt uit de voorlopige uitslag. Prognoses lieten eenzelfde beeld zien. De partij krijgt er twee zetels bij en komt uit op zeven zetels.

De uitslag is een opsteker voor Kurz, die zich naar verwachting maandag moet verdedigen in het nationale parlement. De sociaaldemocratische SPÖ, die bij de Europese verkiezingen 23,6 procent van de stemmen behaalde, kondigde voor maandag een vertrouwensstemming tegen de kanselier aan.

Een week geleden traden alle ministers van de uiterst rechtse FPÖ terug uit het kabinet vanwege een schandaal dat bekend staat als Ibizagate. Er kwamen beelden naar buiten van toenmalig partijleider en vicekanselier Heinz-Christian Strache, die onder invloed in een villa op het Spaanse eiland Russisch geld aanvaarde voor zijn campagne. De FPÖ werd desondanks bij de Europese verkiezingen de derde partij met 18,1 procent van de stemmen, maart levert wel een zetel in.

De corruptieaffaire toont hoezeer politiek en overheid verkleefd zijn in Oostenrijk, schreef Caroline de Gruyter afgelopen week.

Gibraltar kiest voor Europa

In het Britse Gibraltar werd massaal gekozen voor de Liberal Democrats, die pro-Europees zijn. De partij won er maar liefst 77,4 procent van de stemmen. De Brexit Party van Nigel Farage kreeg slechts 8 procent van de stemmen in de Britse enclave.

Twitter avatar britainelects Britain Elects Gibraltar (South West) result: LDem: 77.4% (+10.2)
Brex: 8.0% (+8.0)
Grn: 5.0% (+3.8)
Lab: 4.4% (-4.8)
Con: 2.7% (-14.5)
UKIP: 0.9% (-3.1)

De Brexit Party van Nigel Farage wint in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is de Brexit Party van Nigel Farage de winnaar gewonnen in de Europese verkiezingen. De partij, die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen, kreeg 31,6 procent van de stemmen.

De Liberal Democrats werden tweede met 20,3 procent van de stemmen, wat een groei van 12 procent betekent voor de pro-Europese partij vergeleken met de verkiezingen vijf jaar geleden.

De Conservatieven verloren ruim de helft van hun stemmen en kregen slechts 9,1 procent. De regeringspartij van Theresa May, die onlangs haar afscheid aankondigde, lijkt net als Labour afgestraft te worden voor de voortdurende Brexit-soap. Labour won 14,1 procent van de stemmen, terwijl ze vijf jaar geleden nog 24,4 procent van de stemmen haalden.

Twitter avatar EuropeElects Europe Elects UK: 99% counted. Remain parties: 40.4%
Hard Brexit parties: 34.9%
Conservatives/Labour: 23.2% #EP2019 #Brexit #EuropeanElections2019 #EUelections2019 https://t.co/D9CgBtYmNd

Onafhankelijkheidspartij UKIP, die de vorige Europese verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk nog won, ging van 26,6 procent naar 3,3 procent van de stemmen. The Green Party kregen 12,1 procent van de stemmen.

In vergelijking met de rest van de EU, lag de opkomst in het Verenigd Koninkrijk een stuk lager. Slechts 37 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit. Voor de hele EU lag dat gemiddelde op 50,5 procent.

Uitslagenavond in Brussel

Hoe beleven ambtenaren, diplomaten en journalisten in Brussel een uitslagenavond? NRC-correspondent Tijn Sadée deed zondagavond verslag van de laatste uren van de Europese verkiezingen: in het Parlementsgebied, bij ambassades en bij restaurants waar graag wordt gegeten door Europarlementariërs. Het gonsde er de hele dag van de geruchten.

Lees de reportage vanuit Brussel: Wordt dit dé avond van de verrassingen?

Welkom in het verkiezingsblog over de Europese verkiezingen

Welkom in dit nieuwe blog over de Europese verkiezingen. Zondag gingen burgers in de meeste lidstaten naar de stembus. EU-wijd was de opkomst dit jaar aanzienlijk hoger dan bij de laatste verkiezingen: 50,5 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus. In 2014 was dat 42,6 procent. In Nederland heeft 41,8 procent van de gerechtigden zijn stem uitgebracht.

Lees hier de eerste analyse van de Europese verkiezingen 2019 door Brussel-correspondent René Moerland.

Lees hier het vorige Europa kiest-blog van de slotdag van de verkiezingen terug, met de eerste exitpolls en uitslagen van de aparte EU-lidstaten.