En als Timmermans het niet wordt, wat is dan het het plan B?

Diverse Europese functies komen vacant en daarvoor gaan ook Nederlandse namen rond. Allereerst is daar premier Mark Rutte. Al in 2014 werd zijn naam genoemd als voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. „Ik ben niet gevraagd en niet beschikbaar”, zei Rutte. Het werd de Poolse ex-premier Donald Tusk.

Ook voorbije jaren is Ruttes naam blijven rondzingen, nu als opvolger van Tusk die eind dit jaar vertrekt. Weer ontkent Rutte. Hij blijft in Nederland zei hij bij talloze gelegenheden. Dit betekent dat hij ook niet beschikbaar is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, het ‘dagelijks bestuur’ van de EU.

De christen-democraten en sociaal-democraten in het Europees Parlement vinden dat de aanvoerder van de grootste partij door de regeringsleiders moet worden voorgedragen als voorzitter van de Commissie. Dan zou de Duitse christen-democraat en ‘Spitzenkandidat’ Manfred Weber hiervoor in aanmerking komen. Maar die moet dan nog wel andere partijen achter zich zien te scharen want de christen-democraten hebben geen meerderheid.

Hier ruikt de Nederlander Frans Timmermans ‘Spitzenkandidat’ van de sociaal-democraten zijn kans. Hij hoopt op een meerderheidscoalitie over links, aangevuld met Liberalen die hem naar voren zal schuiven. Maar ook Timmermans is afhankelijk van de regeringsleiders. Rutte houdt zich op de vlakte. „Nederland wil de beste plek voor de beste Nederlander”, luidt zijn mantra. In Brussel circuleert ook nog een plan B voor Timmermans. Hij wordt dan de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken. Prestigieus, maar de vraag voor Rutte is of die post inhoudelijk interessant genoeg is voor Nederland.