Dertig doden en honderdvijftig vermisten bij bootongeluk Congo

Het houten schip zou verouderd zijn. Het is onduidelijk hoeveel mensen precies vermist worden, omdat het aantal passagiers niet is geregistreerd.

Een Congolese boot. Dit is niet het schip dat gezonken is.
Een Congolese boot. Dit is niet het schip dat gezonken is. Foto Luke Dennison/AFP

Bij een bootongeluk in het westen van Congo zijn zondag zeker dertig mensen om het leven gekomen, meldt persbureau AFP. Zo’n honderdvijftig opvarenden worden nog vermist, waardoor wordt verwacht dat het dodental zal oplopen. Ruim honderdtachtig mensen zijn volgens de burgemeester van de stad Inongo gered.

Onder de doden zijn twaalf vrouwen, elf kinderen en zeven mannen. Het is moeilijk vast te stellen hoeveel vermisten er precies zijn, omdat het aantal opvarenden niet wordt geregistreerd bij dit type boten. Het gaat om houten platbodems die worden ingezet als passagiersschepen. Volgens burgemeester Simon Mbo Wemba was het schip verouderd.

Bootongelukken komen met grote regelmaat voor in Congo. Passagiersschepen worden vaak te zwaar beladen, de boten zijn verouderd en meestal zijn er geen reddingsvesten aanwezig. Het dodental ligt meestal hoog, onder meer omdat veel Congolezen niet kunnen zwemmen.

Lees ook: Waarom Tshisekedi gepruimd wordt als president van Congo

De boot zonk om het meer Mai-Ndombe in het westen van Congo.