Brieven

Brieven

Door naar het tv-debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet te kijken, probeerde ik nog maar eens iets van de ideeën van Baudet te begrijpen. Het enige wat ik eruit opmaakte was dat Baudet terug in de tijd wil, naar de tijd van nationalisme en zwaarbewaakte grenzen, de tijd van vóór de oorlog.

Maar welke tijd vóór welke oorlog dan? Vóór de oprichting van de Europese Unie was er eeuwenlang voortdurend oorlog in Europa. Juist dat was een van de belangrijkste redenen om de EU op te richten. Nooit was er zeventig jaar vrede in Europa. Wil Baudet weer oorlog? Of wil hij minstens honderd jaar terug in de tijd, naar het moment voordat ook vrouwen kiesrecht kregen? In één aspect ben ik het wel met Baudet eens: er valt veel te vernieuwen en te repareren in Brussel. Daar is iedereen het wel over eens, maar dat is wat anders dan Brussel kapotmaken.

Hoewel de partij van Rutte niet mijn partij is, begrijp ik hem. Rutte zei verstandige dingen en de manier waarop hij sprak was goed. Jammer alleen dat hij de immigranten waar Baudet over sprak, niet consequent vluchtelingen noemde. Echte vluchtelingen moeten worden geholpen, vluchtelingen hebben mensenrechten en alle landen moeten zich voor die rechten inzetten. Ook de landen die lid zijn van de EU.