Auto-industrie

Autofabrikant Fiat Chrysler wil fuseren met Renault

Fiat Chrysler (FCA) wil fuseren met Renault. Dat hebben beide autobouwers maandag bekendgemaakt. Opzet is dat zowel de FCA-aandeelhouders als die van de Renault-groep de helft van de aandelen krijgen. Volgens het plan van Fiat Chrysler gaan er geen fabrieken dicht. De fusie moet onder meer de ontwikkeling ondersteunen van nieuwe, kostbare technologie, onder meer op het gebied van duurzaamheid. Ook kan een gecombineerd bedrijf beter inspelen op ontwikkelingen als autodelen, aldus Fiat Chrysler. Het bedrijf verwacht dat de fusie jaarlijks ruim 5 miljard euro oplevert. Vorig jaar produceerden de twee bedrijven samen 8,7 miljoen auto’s. De krachtenbundeling moet ook de concurrentiepositie versterken tegenover ’s werelds twee grootste autofabrikanten: Toyota en Volkswagen. (NRC)