antisemitisme

Duitse waarschuwing voor dragen keppeltje maakt felle reacties los

Een adviseur van de Duitse regering heeft dit weekeinde felle reacties losgemaakt, door Joden te waarschuwen dat ze in Duitsland niet altijd veilig over straat kunnen als ze een keppeltje ophebben. De adviseur, Felix Klein, is de antisemitisme-gezant van de regering, een functie die de regering-Merkel vorig jaar heeft ingesteld om de bestrijding van antisemitisme te coördineren. „Ik kan Joden niet aanraden altijd overal in Duitsland een kippa te dragen. Dat moet ik helaas zo zeggen”, aldus Klein.

De publicist Michael Friedman noemde de waarschuwing „het failliet van de staat”. De Israëlische president Rivlin zei „diep geschokt” te zijn over de uitspraak, die hij „een capitulatie voor antisemitisme” noemde en „een erkenning dat Joden in Duitsland opnieuw niet veilig zijn”.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU), distantieerde zich van de uitspraak van Klein. Hij zei dat hij het onacceptabel vindt wanneer Joden hun geloof moeten verbergen, en dat de staat de vrijheid van geloof zonder beperkingen moet waarborgen.

Maar in hoeverre dat in de praktijk ook gebeurt is de vraag, want regelmatig doen zich antisemitische incidenten voor. Volgens de president van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Josef Schuster, „is de situatie verslechterd”. Hij ziet dat als een gevolg van „het agressieve politieke klimaat”. Hij vindt het goed dat de kwestie nu op het hoogste politieke niveau aandacht krijgt.

Antisemitisme-gezant Klein zegt inmiddels dat hij heeft willen provoceren om een debat los te maken. Voor bijna 90 procent zouden antisemitische strafbare feiten uit rechts-radicale hoek komen, aldus Klein. Als de daders een islamitische achtergrond hebben, zou het vooral gaan om mensen die al langer in Duitsland wonen en die van media uit de Arabische wereld veel negatiefs over Israël en Joden voorgeschoteld krijgen. „Er mogen nergens in Duitsland no-go-areas voor Joden of andere minderheden ontstaan’’, aldus Klein.

Uit de cijfers over politiek gemotiveerde criminaliteit die het ministerie van Binnenlandse Zaken onlangs presenteerde, blijkt dat er in 2018 bijna 1.800 antisemitische strafbare feiten zijn geteld, 19,6 procent meer dan in 2017.