Voorlopige uitslag Nederland: PvdA grootste met zes zetels, PVV en SP verdwijnen uit parlement

Bij de exitpoll van Ipsos stond de PvdA nog op vijf zetels. Als de Britten dit najaar de EU verlaten, krijgt de PVV alsnog één zetel.

Frans Timmermans (PvdA) tijdens de uitslagenavond van de Europese Parlementsverkiezingen.
Frans Timmermans (PvdA) tijdens de uitslagenavond van de Europese Parlementsverkiezingen. Foto Bart Maat/ANP

Ook volgens de voorlopige uitslagen van de Europese verkiezingen is PvdA de grootste geworden in Nederland. Persbureau ANP, dat zondag de uitslagen van alle gemeentes verzamelt, meldt dat de partij van lijsttrekker Frans Timmermans op zes zetels uitkomt.

Dat is één meer dan donderdag nog door Ipsos gepeild werd. Volgens ANP verliest de PVV alle vier haar zetels. Ook de SP verdwijnt uit het Europees Parlement doordat ze twee zetels kwijtraakt. Na de PvdA komen de CDA en de VVD met vier zetels. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er allebei drie. ChristenUnie/SGP en D66 hebben er twee en 50PLUS en Partij voor de Dieren allebei één (donderdag werd die laatste nog op nul gepeild). Nederland bezet 26 zetels in het 751 zetels tellende Europees Parlement.

Lees ook ons liveblog

Post-Brexit-scenario

Er is ook een post-Brexit-scenario. Vertrekken de Britten dit najaar uit de EU, dan komen er drie zetels vrij voor Nederland. Daarvan gaat er één naar de PVV (die dan op één zetel uitkomt), één naar de VVD (krijgt er in totaal vijf) en één naar FVD (komt uit op vier). De opkomst in Nederland was dit jaar hoger dan vijf jaar geleden. Van de stemgerechtigden bracht 41,8 procent een stem uit, tegenover 37,3 in 2014.

De voorlopige uitslagen van ANP zijn op basis van 98,5 procent van de stemmen. De definitieve uitslagen maakt de Kiesraad op 4 juni bekend.

Beïnvloeden resultaten

In Italië sloten om 23.00 uur de laatste stembureaus. Pas daarna mochten voorlopige uitslagen bekendgemaakt worden, ook al waren de verkiezingen in Nederland donderdag. Dit is zo afgesproken om te voorkomen dat de Nederlandse uitslagen de resultaten in andere landen zou beïnvloeden. Vanaf 23.00 uur belden Nederlandse gemeenten naar de redactie van ANP om uitslagen door te geven. Sommige melden de resultaten maandagochtend pas.

Bij de exitpolls donderdag kwam de PvdA op 5 (volgens Ipsos) en 6 (volgens GeenPeil) zetels uit. Ipsos peilde SP en PVV toen nog op 1 zetel, Partij voor de Dieren op 0. De peiling van GeenPeil van donderdag kwam overeen met de voorlopige uitslag van ANP.

Lees ook de analyse van de exitpolls: Was het de PvdA of was het Timmermans?

Correctie (27 mei 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat met uitzondering van de PVV de voorlopige uitslagen van zondagavond grotendeels hetzelfde waren als de exitpolls van Ipsos donderdag. Dat klopt niet. Ipsos peilde SP donderdag op één zetel en Partij voor de Dieren op 0. Dat is hierboven aangepast. Verder is het bericht nog geactualiseerd.