Vlaams Belang grote winnaar nationale verkiezingen België

De Belgen konden zondag op federaal, Europees en regionaal niveau hun stem uitbrengen in de drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Vlaams Belang-voorman Tom Van Grieken houdt zondagavond een toespraak nadat de eerste exitpolls zijn binnengekomen. Zijn partij wint flink.
Vlaams Belang-voorman Tom Van Grieken houdt zondagavond een toespraak nadat de eerste exitpolls zijn binnengekomen. Zijn partij wint flink. Foto Jonas Roosens/AFP

Het radicaal-rechtse Vlaams Belang is zondag de grote winnaar geworden bij de nationale verkiezingen in België. De Belgen konden op federaal (landelijk), Europees en regionaal niveau hun stem uitbrengen in de drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

In Vlaanderen blijft de Vlaams-nationalistische N-VA de grootste partij, maar lijkt wel kleiner te worden. Vermoedelijk komt de N-VA uit op 25 tot 30 procent van de stemmen. Het Vlaams Belang wordt met een uitslag die richting de 20 procent kruipt weer een factor van belang. Bij de verkiezingen in 2014 werd de partij nog vermorzeld door de opmars van de minder radicale rechts-conservatieve N-VA.

Het lijkt erop dat Vlaanderen in zijn geheel weer wat verder naar rechts is opgeschoven, omdat de N-VA minder verliest dan het Vlaams Belang wint. Die laatste partij haalt de winst dus kennelijk niet alleen bij de N-VA.

Lees ook: Het klimaat splijt België nog meer in tweeën
Twitter avatar arvankampen Anouk van Kampen Op basis van de eerste resultaten uit Vlaanderen kun je nog zeker niet te veel zeggen, maar een tendens is duidelijk: Vlaams Belang wint (flink), N-VA heeft na jaren succes een daling ingezet. #vk19

Traditionele verliezen

Alle traditionele partijen lijken in Vlaanderen kiezers te zijn verloren. Zo lijkt de christen-democratische CD&V uit te komen op zo’n 13 procent van de stemmen, waarmee het na de N-VA en het Vlaams Belang de derde partij in Vlaanderen wordt. Behalve Vlaams Belang groeien alleen Groen en de marxistische partij PVDA licht.

In Wallonië groeit Ecolo, de groene partij, flink. Ook in Vlaanderen groeit Groen, zij het minder dan verwacht. De partij komt in Antwerpen uit op 10,5 procent van de stemmen, een winst van 0,67 procent ten opzichte van 2014.

Uit Franstalig België zijn nog weinig uitslagen bekend, maar volgens de eerste exit polls blijft de sociaal-democratische PS in Brussel en Wallonië veruit de grootste partij.

In deze video leggen we uit hoe het politieke systeem van België werkt: