Rechter verbiedt ov-staking in regio rond Schiphol

Door de uitspraak rijdt er dinsdag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa.

Rechter Antoon Schotman (L) tijdens het kort geding van Schiphol tegen de vakbonden.
Rechter Antoon Schotman (L) tijdens het kort geding van Schiphol tegen de vakbonden. Foto Evert Elzinga/ANP

Tijdens de landelijke ov-staking komende dinsdag mag er in de regio rond Schiphol niet worden gestaakt. Dat heeft een kortgedingrechter zondagmiddag besloten. De zaak was aangespannen door de luchthaven, die zegt te vrezen voor de openbare orde als Schiphol niet meer bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Volgens Schiphol maakt bijna de helft van alle reizigers gebruik van het openbaar vervoer. Naast mogelijke files van en naar de luchthaven vreesde Schiphol ook dat veel reizigers na het landen niet weg kunnen van het vliegveld.

Ieder kwartier een trein

De kortgedingrechter gaat hierin mee. Er moet daarom dinsdag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden. Deze treinen stoppen onderweg ook op de treinstations Amsterdam Lelylaan en Amsterdam Sloterdijk.

Lees ook: de vier knelpunten in het pensioenoverleg.

In de praktijk betekent dat echter niet dat er een reguliere treinverbinding komt. De NS kan dinsdag enkel een “minimale noodpendel” laten rijden om te voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan. Deze noodpendel is beslist niet voldoende voor normale reizigersaantallen en is “specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schipholreizen”, zo laat de NS weten.

Schiphol zet dinsdag extra medewerkers, onder wie kantoorpersoneel, in om de drukte op te vangen. Desondanks moeten reizigers er rekening mee houden dat de luchthaven slecht bereikbaar is.

Beter pensioen

Volgens vakbonden CNV en FNV wordt door de uitspraak het stakingsrecht ingeperkt. Al verwachten zij dat de staking van aanstaande dinsdag nog steeds de grootste is die ons land in tientallen jaren heeft gekend.

De vakbonden willen met de landelijke staking dinsdag een beter pensioenstelsel afdwingen bij de werkgevers. De onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling tussen de bonden, werkgevers en het kabinet klapte eind 2018. De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren, dat mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken en dat zelfstandig ondernemers verplicht moeten sparen voor hun pensioen. Bovendien eisen zij dat pensioenen meestijgen met het prijspeil.

Luister ook deze aflevering van podcast Haagse Zaken: Hoe polder en politiek beslissen over jouw pensioen.