SpaceX lanceert eerste zestig satellieten voor project Starlink

De satellieten waren in de nacht van vrijdag op zaterdag boven Nederland te zien als een streep van lichtjes.

De lancering van de Falcon 9-raket met zestig satellieten vanaf Cape Canaveral in Florida.
De lancering van de Falcon 9-raket met zestig satellieten vanaf Cape Canaveral in Florida. Foto John Raoux/AP

SpaceX heeft vrijdagochtend de eerste zestig satellieten gelanceerd voor het ruimte-internetproject Starlink. Dat meldt het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Doel van het project is om een netwerk van 12.000 satellieten in een baan om de aarde te brengen om breedbandinternet vanuit de ruimte aan te bieden.

De satellieten waren in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 1.00 uur te zien boven Nederland als een soort streep van lichtjes. Satelliettracker Marco Langbroek legde het verschijnsel vast op video.

Vrijdagochtend lanceerde het bedrijf een Falcon 9-raket met de zestig satellieten vanaf de militaire lanceerbasis Cape Canaveral in het oosten van Florida. De lancering was al twee keer uitgesteld, maar kon deze keer wel doorgaan.

Nog twaalf lanceringen

SpaceX wil met zijn Starlink-netwerk gaan concurreren met bestaande internet-netwerken. Om internet te kunnen aanbieden moet het bedrijf nog zes keer zestig satellieten de ruimte in sturen. Voor wereldwijde dekking zijn nog zo’n twaalf lanceringen nodig.

Met het project hoopt Musk genoeg geld binnen te halen om zijn andere ruimtevaartambities te kunnen financieren. Zo wil Musk als eerste een bemande vlucht naar Mars sturen en wil hij een kolonie op de rode planeet stichten.

Overigens is Musk niet de enige met dergelijke ambities, ook Amazon wil een netwerk van zo’n 3.200 satellieten in een baan om de aarde brengen met het ‘Project Kuiper’, genoemd naar de Nederlands-Amerikaanse astronoom Gerard Kuiper. Ook Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, heeft ambitieuze ruimteplannen met zijn bedrijf Blue Origin.