Slapende reus in Rotterdam

Foto Ossip van Duivenbode

Hoog boven de hoofden van de mensen in Rotterdam-Zuid slapen twee reuzen. Vanaf de straat kun je ze niet zien liggen snurken. Ook niet als je zelf op de daken van het zwembad bij Zuidplein en de Maassilo staat. Maar ze zijn er echt sinds deze week, de eerste twee Sleeping Giants in Nederland van het Franse kunstenaarsstel Ella en Pitr.

Op het dak van het zwembad slaapt een jonge man met engelachtige vlerken. Boven op de Maassilo ligt een jonge vrouw met rode bokshandschoenen. Ze liggen ingeklemd als foetussen binnen de hoekige contouren van het dak. „Misschien zijn het wel broer en zus”, zegt Pitr met een bespikkeld gezicht na een dag verf sprayen. „Ze verbeelden de jongeren in dit stadsdeel, die moeten vechten om hun vleugels uit te slaan.”

De enorme schilderingen zijn gemaakt voor de Rotterdamse Dakendagen van 31 mei tot en met 2 juni. Bezoekers kunnen letterlijk het dak op: van De Rotterdam van architect Rem Koolhaas tot het Groot Handelsgebouw naast het centraal station.

De daken met de reuzen zijn niet toegankelijk. „Dat je de Sleeping Giants níét ziet, is juist de poëzie”, zegt directeur Léon van Geest van het festival. „In sprookjes wonen reuzen ook altijd achter de bergen. De onzichtbaarheid symboliseert ook de potentie van jongeren op Zuid. Zij zijn de échte slapende reuzen.”

Foto Ossip van Duivenbode

Van Canada tot Portugal hebben Ella en Pitr zo’n zestig slapende reuzen gemaakt – groot, weerloos en cartoonesk. Sommigen zijn wel te zien, zoals een 47 meter hoge bootvluchteling op een oude stuwdam bij hun woonplaats Saint-Etienne.

Ze maken hun Sleeping Giants met een ontwerp dat ze leggen op dronefoto’s van het dak en vervolgens op ware schaal schetsen. Om de reuzen met eigen ogen te kunnen zien, moet je de lucht in. Fotograaf Ossip van Duivenbode cirkelde met NRC in een gekanteld vliegtuigje boven de reuzen voor de juiste hoek.

Een vlucht boven de slapende reuzen.