Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Woensdag 22 mei om 05.49 uur vond in Groningen drie kilometer onder de grond een forse aardbeving plaats. Dezelfde dag kwamen de emotionele naschokken in onze inbox binnen. „Doe eens liever tegen Groningen”, schrijven Liesbeth Annokkee en Rense Sinkgraven in een brief. De stad heeft zich niet eens kunnen profileren om het songfestival te organiseren, schrijven ze. „We hebben wel wat anders aan ons hoofd, een fatsoenlijke afhandeling van de aardbevingsschade bijvoorbeeld.”

David Stolk uit Winschoten schreef à la Émile Zola een J’accuse-brief. Hij beschuldigt onder anderen de Groningers zelf, omwille van „hun jarenlange apathische houding”. „Bij de buren in Friesland had een dergelijk dossier allang geleid tot burgerlijke ongehoorzaamheid en het blokkeren van een snelweg.” Hij beschuldigt de Groningers ook omwille van hun stem bij de Provinciale Staten-verkiezingen. „Massaal werd er op het Forum voor Democratie gestemd, terwijl deze charlatans het niet onder stoelen of banken staken, dat zij de Groninger bodem wilden leegpompen.”

De verwachte schok in het politieke landschap bleef na de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement overigens uit. Je zou bijna gaan denken dat de brieven in de inbox een seismografische voorspeller voor de verkiezingen zijn: van de 187 brieven gingen er 29 over Thierry Baudet. Slechts één lezer nam het op voor de Forum voor Democratie-leider. Hij reageerde op de column Stokslagen (18/5) van Tommy Wieringa: „Houd nou eens correct-politiek op met eenvoudige bewoners van een Enschedese volkswijk te koppelen aan – ja hoor: voorspelbaar – Geert Wilders en Thierry Baudet.” Verder waren de lezers vrijwel unaniem in hun afwijzing van, in de woorden van een van hen, ‘Tricky Thierry’.

chef Opinie