File naar de top van Everest

Foto Project Possible/AFP

Niet eerder kregen zo veel mensen toestemming om de Mount Everest te beklimmen via de zuidelijke route vanuit Nepal. Het toerismebureau heeft 41 teams van in totaal 378 bergbeklimmers toegelaten in het korte klimseizoen van maart tot mei.

Donderdag was het extra druk omdat de weersgesteldheid ideaal was, terwijl het de afgelopen tijd juist slecht weer was. Daardoor ontstond een file en moesten klimmers soms uren wachten voordat ze de 8.848 meter hoge top bereikten.

Het vergrootte de kans op ongelukken. Ledematen kunnen bevriezen en mensen kunnen last krijgen van hoogteziekte, een gevolg van de lage luchtdruk op deze hoogte. Deze week zijn zeker zes mensen omgekomen in de Himalaya, een Ierse klimmer wordt vermist. Critici zeggen dat Nepal te gemakkelijk vergunningen afgeeft. Maar volgens de Nepalese Bergbeklimmersassociatie mogen alleen goed getrainde en ervaren klimmers naar de top.