‘Bij de barbecue hoort een aardappelsalade’

Hoe kies je een goede fles cava voor een warme lenteavond? „Van deze fles waren de meeste al weg in het schap”, zegt wijkverpleegkundige Sophie de Klerk (24). Dus moet hij wel goed zijn. „En het is een goedkope fles.” Bier en fris liggen al in de auto, en thuis wacht haar vriend. Straks steken zij met hun vrienden de barbecue aan.

De eerste van het jaar?

„Ja, ik moet er weer even inkomen, even zien wat ik nodig heb. Ik heb al stokbrood, sausjes en houtskool. En we maken witte sangria. Daarvoor heb ik de cava, en ik moet nog wat fruit kopen. We gaan al jaren op vakantie naar Spanje, deze cocktail hebben we daar ooit ontdekt, en meegenomen naar Nederland.”

Wat maakt voor jou een goede barbecue?

„De aardappelsalade. Oh ja, daar moet ik ook nog achteraan.”

Vlees is niet zo belangrijk?

„Ik heb al wat vlees bij de Aldi gehaald. Ik sla daar groot in. Als ik het voor het zeggen heb, zijn het vooral scampi’s op de gril. Mijn vriend heeft het liefst spareribs, echt een man hè.”

En jullie hebben dus een traditionele barbecue thuis, vandaar die houtskool?

„Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik het juiste heb gekocht. Ik heb er eigenlijk helemaal geen verstand van.”

Wat als het verkeerd is?

Ze lacht. „Dan hadden mijn vrienden zelf maar de boodschappen moeten doen.”