Amsterdamse hockeysters veroveren landstitel op Den Bosch

Kampong heeft in de strijd om het landskampioenschap een derde en beslissende wedstrijd afgedwongen. De Utrechtse club won bij Bloemendaal met 2-1.

Charlotte Vega (R) van Amsterdam juicht om de 0-1 tegen Den Bosch in de tweede wedstrijd van de halve finale van de play-offs.
Charlotte Vega (R) van Amsterdam juicht om de 0-1 tegen Den Bosch in de tweede wedstrijd van de halve finale van de play-offs. Foto Willem Vernes/ANP

De hockeysters van Amsterdam hebben de landstitel veroverd. De ploeg van scheidend coach Rick Mathijssen won ook het tweede duel in de finale van de play-offs van titelverdediger Den Bosch. Het werd in Den Bosch 2-0 voor Amsterdam, dat dit jaar ook al de Europa Cup won. Charlotte Vega en Kitty van Male maakten de doelpunten.

Voor Den Bosch kwam een einde aan een reeks van vijf landstitels. De Brabantse hockeyploeg domineert al ruim twee decennia in de landelijke competitie en was de afgelopen 22 jaar liefst negentien keer kampioen. Alleen Amsterdam wist enkele keren de hegemonie te doorbreken. Dat was in 2009, 2013 en dus ook dit seizoen.

Amsterdam was in het tweede finaleduel sterk. De twee goals vielen al in het eerste kwart. Voor Van Male was het doelpunt extra bijzonder; zij speelde haar afscheidswedstrijd.

Derde wedstrijd voor Kampong en Bloemendaal

Later op vrijdag hebben de mannen van Kampong in de strijd om het landskampioenschap een derde en beslissende wedstrijd afgedwongen. De Utrechtse club won bij Bloemendaal, na een achterstand, met 2-1.

Yannick van der Drift en Kampong-keeper David Harte. Foto Koen Suyk/ANP

Al in de tweede minuut maakte Yannick van der Drift met een backhand de 1-0 voor Bloemendaal en de eerste landstitel sinds 2010 leek daarmee aanstaande. Boet Phijffer en Jip Janssen zorgden ervoor dat Bloemendaal toch nog teleurgesteld afdroop.

Het eerste finaleduel werd in Utrecht met 2-1 gewonnen door Bloemendaal. Zondag om 16.00 uur volgt de beslissende wedstrijd, opnieuw op het complex van Bloemendaal. Kampong werd de afgelopen twee jaar kampioen in de hoofdklasse. (ANP)