Woest aantrekkelijke pizza’s en veel keuze voor vegetariërs

Uit eten Amsterdam Petra Possel recenseert elke week een restaurant in en om Amsterdam.

Foto Rob van Dullemen
Foto Rob van Dullemen

Voor een echt goede pizza mag je ons gerust ’s nachts wakker maken. Dus toen we hoorden van een nieuwe zaak met Napolitaanse pizza’s, wilden we wel eens zien wie het wiel opnieuw had uitgevonden. Nou, hij heet Vincenzo Onnembo, komt uit Napels, was finalist van een belangrijke pizzawedstrijd en beproeft nu zijn geluk in Amsterdam. En zijn pizza is Napolitaans, wat wil zeggen dat die (in tegenstelling tot die uit Rome) een hoge rand heeft, natter is, dat er geen vet of olie in het deeg wordt gemengd, hij uit de knalgele steenoven komt en dus vaak zwarte brandwonden vertoont. Vincenzo ging nog een stap verder: nadat hij de ideale meelcombinatie had gevonden, besloot hij een deeltje moederdeeg van de dag ervoor te gebruiken en schroefde hij het vochtgehalte op. Zo hebben zijn pizza’s meer dan 70 procent vocht. En dat maakt dat de pizza’s er groot en indrukwekkend uitzien, maar licht verteerbaar zijn.

nNea is nog maar een paar maanden geopend en zit elke avond stampvol. Er zijn twee shifts en nog staan de mensen te wachten bij de ingang. De tamtam op social media werkt, maar eerlijk is eerlijk: de pizza is ook echt fantastisch!

Voordat we echter het mes in het deeg zetten, bestellen we wat voorgerechten en kijken rond in de smalle pijpenla waar het woord ‘vibrant’ geheel van toepassing is. Uit de speakers klinkt lome reggae, aan ieder houten tafeltje – de inrichting is van een Scandinavische soberheid – proberen gasten zich verstaanbaar te maken, het is een kakofonie van geluid, het lijkt net of er dertig vrienden in de badkamer voor een feestje zijn uitgenodigd; allemachtig, wat een herrie! Tussen de dicht op elkaar geplaatste tafeltjes zoeven de dames en een heer van de bediening, het tempo is moordend, in no time hebben we ons drankje en voorgerecht voor onze neus. De één neemt rode wijn (Terra del Varo 6,-), die naar ons idee veel te warm is (net als de zaak zelf), maar de gastheer verzekert ons dat ie echt op kamertemperatuur wordt geserveerd. Klopt. Met de ramen dicht, de oven op volle sterkte en tientallen mensen in de zaak voelt het aan als Napolitaanse huiskamer hartje zomer. De ander gaat braaf aan het gemberbier (Naturfrisk 3,95) en we prikken in een volle frittatina di zucchini (5,95), een mooie beignet met rokerige scamorza kaas, romige mozzarella, dikke bucatini (pastabuisjes) en courgette. Deze is net als de andere twee voorgerechten op de kaart vlees- en visloos, we proeven ook de gefrituurde polenta (5,95), die in batons met wat sliertjes mozzarella komt en inderdaad naar polenta smaakt, best neutraal van smaak dus, maar compact en vers.

Bij nNea is er veel keuze voor vegetariërs, want de helft van de pizza’s is zonder vlees of vis en er zijn ook twee vegan pizza’s. De pizza Regina (15,50) is een schilderijtje vol kleur, die van langwerpige San Marzano en piennoli tomaten uit de buurt van de Vesuvius, rood en geel, basilicumblaadjes en het wit van volle buffelmozzarella en de nauwelijks zichtbare en goed gedoseerde ansjovis.

Het smaakt net zo goed als het eruit ziet en dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de ingrediënten en het woest aantrekkelijke van de luchtige, zelfs fluffy deegrand met een knapperig korstje en een dunne onderkant. De pizza salciccia e patate is in het lichtgeel opgetrokken: zacht gegaarde aardappelreepjes in de schil en varkensworst. Goed vet varkensvlees, niet opgepept met kruiden zoals venkelzaad of peper, nee, varkensworst zoals ie in een Zeeuws worstenbroodje vroeger smaakte. En dat is héél lekker!

Het dessert laten we schieten. Het aanbod bestaat uit twee verschillende taarten van Holtkamp, dat zit wel snor, maar een espresso (2,50) volstaat. Onze oren tuten dat het een aard heeft, we draven in galop naar het eerste het beste park om op adem te komen. Leuk, die levendigheid van de Napolitanen, maar mag het wat zachter alsjeblieft? Grazie mille!

Recensent en journalist Petra Possel test wekelijks een restaurant in en om Amsterdam.