Wildbeheer

Olifantenpopulatie Botswana vrijgegeven voor jacht

In Botswana mag binnenkort weer op olifanten worden gejaagd. De regering van het Zuid-Afrikaanse land heeft besloten om een ban op de jacht na vijf jaar op te heffen vanwege het toenemend aantal conflicten tussen mensen en de dieren. Ook de jacht op ander groot wild mag weer worden geopend. Een toenemend aantal roofdieren doodt volgens het land steeds vaker vee, en zorgt zo voor grote schade voor boerenbedrijven. Met meer dan 130.000 olifanten heeft Botswana de grootste olifantenpopulatie van Afrika. Volgens tegenstanders van het afschotverbod ligt dat aantal echter veel hoger, en zorgen de dieren voor problemen bij boeren door onder meer oogsten te vernielen. Bij confrontaties raken ook geregeld mensen gewond. Soms vallen er zelfs doden. (NRC)