Wikileaks-oprichter

VS dienen 18 nieuwe aanklachten in tegen klokkenluider Assange – ook spionage

De Verenigde Staten hebben achttien nieuwe aanklachten ingediend tegen Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Volgens de Amerikaanse justitie heeft de Australiër de Amerikaanse spionagewet overtreden met de publicatie van staatsgeheime en vertrouwelijke informatie.

Assange zou de veiligheid van de VS in gevaar hebben gebracht door documenten te openbaren over onder meer de oorlogen in Irak en Afghanistan. WikiLeaks publiceerde vanaf 2010 onder meer de namen van Afghaanse en Iraakse informanten, onder wie burgers, journalisten, religieuze leiders en mensenrechtenactivisten. Deze informatie werd buitgemaakt via het hacken van overheidscomputers.

Daarbij zou Assange hebben samengewerkt met de militaire klokkenluider Chelsea Manning. Vorige maand werd hij al aangeklaagd voor computervredebreuk, omdat hij samen met Manning een vergeefse poging zou hebben gedaan een Pentagon-computer te kraken.

Als hij inderdaad in de VS moet terechtstaan, zal Assange een beroep doen op het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat zeer ruime vrijheid van meningsuiting en van pers garandeert. Ook media die in 2010 met Assange samenwerkten, beriepen zich destijds op dat amendement.

De Wikileaks-oprichter werd vorige maand aangehouden, nadat hij uit de ambassade van Ecuador in Londen was gezet. Daar had hij zich bijna zeven jaar schuil gehouden, op de vlucht voor de Zweedse justitie, die hem onderzoekt wegens twee aangiften van verkrachting.

Na zijn arrestatie vroegen de VS het Verenigd Koninkrijk al direct om officiële uitlevering van Assange. Eerder deze maand maakte ook Zweden bekend Londen mogelijk om zijn arrestatie te zullen vragen.

Assange zit op dit moment een Britse celstraf uit van 50 weken voor het overtreden van de borgtochtregels door in 2012 de Ecuadoriaanse ambassade in te vluchten.