Wereldhandel

IMF: handelsoorlog kan straks ‘forse deuk’ slaan

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt zich zorgen over de effecten van de opgelaaide handelsoorlog tussen de VS en China op de wereldeconomie. In een analyse van handelsdata op de IMF-website schrijven drie vooraanstaande economen donderdag dat de ingestelde importtarieven veel consumenten en producenten in de VS en China hebben geraakt. En hoewel de impact op de wereldeconomie nu nog „bescheiden” is, wijzen de economen erop dat de laatste escalaties een „forse deuk” kunnen slaan in het wereldwijde marktsentiment.

Het leek donderdag alsof menig beurshandelaar zich vereenzelvigde met de IMF-waarschuwing. Europese beurzen sloten flink in de min. Aan het Damrak leden alle 25 hoofdfondsen koersverlies. De AEX sloot 1,7 procent lager. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,8 procent onderuit.

De beurzen in de VS openden met vergelijkbare verliezen. Met name techbedrijven deden het slecht op geruchten dat het Chinese HikVision – dat camera's en surveillance-apparatuur maakt – mogelijk naast Huawei op een sanctielijst wordt geplaatst. Beleggers hoopten eerder deze maand nog dat de handelsspanningen tussen de VS en China zouden afnemen, maar vervolgens verhoogde president Trump verschillende importtarieven. (NRC)