Voorlopig toch geen zwarte vrouw op het Amerikaanse 20-dollarbiljet

Een zwarte activiste die de eerste populistische president vervangt op het 20-dollarbiljet? Niet zolang Donald Trump in het Witte Huis zit.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zei woensdag in het Huis van Afgevaardigden dat het plan om het portret van Harriet Tubman op het 20-dollarbiljet te plaatsen, in elk geval niet in 2020 zal worden uitgevoerd – het eeuwjubileum van het vrouwenkiesrecht in de VS. Mnuchin wilde geen antwoord geven op vragen van een Democratische afgevaardigde of hij vindt dat Tubman op dat bankbiljet hoort te staan. Volgens hem is het uitstel – tot minimaal 2026 – noodzakelijk omdat de dollarbiljetten eerst beter moeten worden beveiligd tegen namaak.

Mnuchins voorganger, Obama’s minister van Financiën Jack Lew, stelde in 2016 voor om het portret van president Jackson naar de achterkant van het biljet te verhuizen en antislavernij-activiste Tubman op de voorkant te zetten. De Republikeinen, destijds in de meerderheid in zowel het Huis als de Senaat, durfden het voorstel niet te blokkeren. Donald Trump, toen nog presidentskandidaat voor de Republikeinen, zag in het voorstel louter „politieke correctheid”. Als president hing hij direct het portret van Andrew Jackson aan de muur van de Oval Office.

Harriet Tubman (1823-1913) werd geboren op een slavenplantage in de staat Maryland. In 1849 wist ze te ontsnappen via een nachtelijke route die bekend staat als de Underground Railroad. Vanuit Pennsylvania, waar het houden van slaven sinds 1780 verboden was, maakte zij verscheidene malen reizen terug naar Maryland om in totaal honderden slaven te bevrijden.

Andrew Jackson (1767-1845) is als historische figuur omstreden. Als lid van de Democratische Partij werd hij in 1828 gekozen tot de elfde president van de Verenigde Staten, op de vleugels van de ,,gewone man” die hij zou beschermen tegen de ,,corrupte aristocratie” – ,,klinkt dat bekend?”, vroeg Donald Trump aan zijn publiek, toen hij begin 2017 een krans legde bij het graf van zijn verre voorganger. Jackson, niet de enige staatsman uit die tijd die zelf slaven hield op zijn plantage, tekende wet na wet die de inheemse bevolking van Amerika weg van hun eigen grond naar toegewezen gebieden dwong. Jackson was volgens zijn biograaf Arthur Schlesinger jr. ,,de eerste man die president werd door moddergooien” naar zijn tegenstanders, en de eerste die de zittende medewerkers op het Witte Huis verving door eigen benoemingen. Maar Schlesinger vindt hem ook een ,,groot president”, met name door succesvolle onderhandelingen met de koloniale grootmachten Frankrijk en Engeland, en door zijn erkenning van de onafhankelijkheid van de staat Texas.