Verenigd Koninkrijk

Problemen met stemmen door niet-Britse EU-burgers

Donderdag werd ook in het Verenigd Koninkrijk gestemd voor het Europees Parlement, een exitpoll is er niet. De uitslag wordt pas zondag bekend. Aanvankelijk zou het Verenigd Koninkrijk niet eens meedoen met deze Europese verkiezingen omdat het volgens de oorspronkelijke planning de EU al zou hebben verlaten.

Er zijn wel problemen gemeld met het stemmen door niet-Britse EU-burgers. De campagne the3million, die opkomt voor EU-burgers in het land, zegt honderden klachten te hebben ontvangen.

Op sociale media laten naar huis gestuurde EU-burgers via #DeniedMyVote hun onvrede blijken. Ze hebben niet de juiste formulieren ontvangen. Volgens de Britse electorale commissie heeft de ‘last-minute beslissing’ om de Europese verkiezingen in het VK door te laten gaan bijgedragen aan deze administratieve fout.

De fout had moeten kunnen worden opgelost in het stembureau aldus de commissie, maar dat is dus niet overal gebeurd. (NRC)