President Zelensky benoemt vrienden op sleutelposities

Oekraïne Zelensky heeft pal na zijn aantreden al een hoogopgelopen ruzie met het parlement.

In zijn eerste week als president houdt voormalig komiek en auteur Volodymyr Zelensky zich aan het script van de tv-serie waarmee hij zo beroemd is geworden. In de serie ‘Dienaar van het volk’ benoemt president Vasyl Holoborodko zijn vrienden tot minister en gaat hij de confrontatie aan met het corrupte Oekraïense parlement.

In het echte leven kan Zelensky zijn vrienden niet zomaar minister maken – maar hij kan ze wel benoemen op andere sleutelposten.

Neem bijvoorbeeld het nieuwe plaatsvervangend hoofd van de geheime dienst SBOe. Ivan Bakanov is een jeugdvriend van Zelensky, werkte als jurist bij dienst productiebedrijf Kvartal ‘95’ en is voorzitter van zijn partij. Niet iemand die verstand heeft van inlichtingenwerk, maar wel een getrouwe die de machtige SBOe kan controleren.

Voormalig sportjournalist en pr-manager Kyrylo Tymosjenko wordt plaatsvervangend hoofd van het presidentiële apparaat. In dezelfde functie: Joeri Kostjoek, de scenarist van de serie ‘Dienaar van het volk’. Veertigers zonder enige politieke ervaring, maar wel mannen die een sleutelrol hebben gespeeld in de hippe internetcampagne waarmee Zelensky een verpletterende overwinning haalde. „Het land heeft behoefte aan nieuwe gezichten”, zei de nieuwe president.

Die kwalificatie gaat niet bepaald op voor Zelensky's verse chief of staff. Advocaat Andri Bohdan speelt al jarenlang een belangrijke rol in de politieke coulissen. Bovendien is hij de raadsman van de oligarch Ihor Kolomojsky, die nauw samenwerkte met Zelensky’s productiemaatschappij Kvartal '95. Bohdans benoeming verstrekt de geruchten dat Zelensky de stroman is van Kolomojsky, de man die Oekraïne moest ontvluchten na een schandaal rond het bijna-faillissement van de Privatbank..

Wat veel beter past in Zelensky’s script is de hoogopgelopen ruzie met het parlement. Eind oktober loopt het mandaat van de Verchovna Rada af en moeten er parlementsverkiezingen worden gehouden. In het gemengde presidentiële stelsel van Oekraïne kan de president niet regeren zonder parlementaire steun.

Zelensky wil niet wachten, maar nu profiteren van zijn populariteit. Tijdens zijn inauguratiespeech, afgelopen maandag, kondigde hij aan het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven, misschien al op 21 juli. Maar dat stuit op verzet. Vorige week trad één van de coalitiepartners uit de regering. Na de vorming van een nieuwe coalitie is het al gauw minder dan zes maanden voor het einde van de termijn en mag de president de Rada niet meer ontbinden. Sommige parlementariërs hebben een klacht ingediend bij het Constitutionele Hof. De oude orde laat zich niet zomaar opzij schuiven.